У Лондоні завершилося слухання щодо «боргу Януковича»

Читать на русском
Верховний суд Лондона завершив слухання у справі боргу Януковича. Тепер інстанція має закінчити роботу над підготовкою рішення.
Слово і діло

У четвер, 11 листопада, Верховний суд Лондона завершив слухання у справі «боргу Януковича». Тепер інстанція має закінчити роботу над підготовкою рішення та перейти до його винесення.

Як повідомили у Мінфіні, єврооблігації були випущені в грудні 2013 року у вигляді звичайного боргового інструменту, що обертається на біржі, проте 100% яких було викуплено Російською Федерацією, що свідчить про надзвичайну винятковість ситуації.

Кримінальні провадження проти Януковича: на якому етапі перебуваютьНа якому етапі зараз кримінальні провадження проти експрезидента Віктора Януковича – на інфографіці.

Під час судового засідання українська сторона наголосила, що домовленість на той момент президента Віктора Януковича та президента РФ Володимира Путіна була здійснена під тиском. Вона стосувалася кредиту Україні обсягом 15 млрд євро через розміщення українських цінних паперів.

У міністерстві додали, що саме Росія тиснула на Україну для того, щоб вона відмовилася підписати угоду про асоціацію з ЄС.

Після зриву підписання Україна у 2013 році втратила доступ до ринку капіталу та фінансової допомоги, тому й була змушена погодитися на російський кредит.

Саме таку позицію заявив англійський апеляційний суд у своєму рішенні у вересні 2018 року. А саме задовольнив апеляцію України на вердикт Високого суду Лондона, який зобов'язав Україну погасити єврооблігації на 3 млрд доларів і виплатити відсотки.

«Слово і діло» вирішило подивитися, скільки взагалі є кримінальних проваджень проти Януковича і на якому етапі вони перебувають.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: