Рік і три місяці роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки Кабінету міністрів Дениса Шмигаля. За рік і три місяці роботи Шмигаль і його міністри виконали 543 обіцянки, провалили – 195, ще 624 залишаються у процесі виконання (це без урахування обіцянок із неухваленої програми дій).

З 4 травня до 4 червня в уряді дали 40 нових обіцянок, виконали – 30, провалили – 12.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна подивитися в нашому регламенті.

Які обіцянки за місяць провалили в Кабміні

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов не виконав обіцянку найближчим часом ліквідувати ДАБІ. Міністр говорив про це ще наприкінці жовтня 2020-го.

Але законопроєкт щодо реформування державного регулювання в сфері містобудування поки все ще обговорюється в профільному комітеті Верховної ради.

Прем'єр Денис Шмигаль провалив інші обіцянку, пов'язану з будівництвом – на початку року ініціювати запровадження страхування всіх етапів будівництва. Відповідних законопроєктів від Кабміну не було, і відповідно до карти реформ, введення страхування передбачено вже після ліквідації ДАБІ.

Крім того, Шмигаль не виконав обіцянку найближчим часом розширити програму «Доступні ліки» на антибіотики. Міністерство охорони здоров'я планує поширити електронні рецепти на антибіотики тільки з 2022 року.

Михайло ФедоровВіце-прем'єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації України
Федоров планує розробити національну стратегію розвитку громад в контексті цифрової трансформаціїСказано 29 листопада 2019 р.Статус обіцянки: Не виконано

У листопаді прем'єр-міністр обіцяв ввести систему QR-кодів для публічних місць: «Без сканування такого коду неможливо буде відвідати жоден заклад громадського харчування або торговий центр. Якщо потім людина захворіла, то всім, хто був в цьому закладі разом з ним будуть приходити відповідні повідомлення». Тоді в Міністерстві цифрової трансформації повідомили, що розробляють стратегію впровадження системи QR-кодів. Але в травні в міністерстві вже заявили, що не працюють в цьому напрямку.

Віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков мав навесні внести в парламент Стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей. Але стратегія поки що навіть не затверджена на рівні Кабміну. Це повинно відбутися тільки в липні.

Міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко обіцяв, що його відомство повноцінно запрацює з 1 червня. Але поки у міністра є тільки 2 з 4 заступників, тому обіцянка не виконана.

Що за місяць змогли зробити міністри

Денис Шмигаль виконав обіцянку забезпечити цифровізацію збору інформації за фактами і підозрами про випадки інфекційних захворювань.

На час дії карантину та протягом 30 днів після замість ведення форм первинної облікової документації медичні працівники будуть вносити відповідні електронні медичні записи в електронну систему охорони здоров'я. Звідти інформація буде передаватися в Електронну інтегровану систему спостереження за захворюваннями. Це дозволяє проводити повноцінний збір інформації щодо підозр, підтверджених випадків і спалахів інфекційних захворювань.

Також прем'єр виконав програмні обіцянки делегувати окремі функції держави в сфері землекористування органам місцевого самоврядування, створити електронний реєстр інженерів-землевпорядників та надати їм повноваження і забезпечити функціонування національного геопорталу геопросторових даних. Верховна рада ухвалила закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», який передбачає перші два пункти. А в травні Кабмін затвердив порядок функціонування національної інфраструктури геопросторових даних.

Марина ЛазебнаМіністр соціальної політики України
Лазебна пообіцяла з 2021 року запровадити механізм стимулювання малозабезпечених до відкриття бізнесуСказано 24 липня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як і обіцяв Олексій Резніков, сервіс «єМалятко» став доступний на порталі «Дія» для жителів тимчасово окупованих територій. У дистанційному режимі можна надавати дані про народження дитини, а органи державної реєстрації актів цивільного стану отримають можливість вносити цю інформацію до державних реєстрів.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна виконала програмну обіцянку забезпечити перехід виключно на готівкову форму виплат житлової субсидії. Це нововведення набуло чинності з травня 2021 року. На нашій інфографіці можна подивитися, що ще змінилося в порядку виплати субсидій.

Глава МінАПК Роман Лещенко виконав обіцянку найближчим часом створити Державне агентство меліорації і рибного господарства, а Олексій Чернишов – розробити і затвердити Державну стратегію регіонального розвитку на період до 2027 року.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які обіцянки міністри повинні виконати влітку.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: