Рік і десять місяців роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. Станом на сьогодні у нього 635 обіцянок, включаючи передвиборчі і програмні. Від дня інавгурації (20 травня 2019-го) у глави держави накопичилося 286 зобов'язань в процесі виконання, 167 – він виконав і 98 – провалив.

З 20 лютого по 20 березня цього року Зеленський дав 11 нових обіцянок, 7 – виконав і 3 – провалив.

Президент України Володимир Зеленський за місяць виконав 7 обіцянок, ще 3 обіцянки він провалив.
Обіцянки Володимира ЗеленськогоСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Усі обіцянки президента можна подивитися в його профілі на сайті. Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок політиків, можна прочитати тут.

Які обіцянки за місяць провалив Зеленський

Володимир Зеленський не виконав обіцянку вакцинуватися від COVID-19 власним коштом. «Я нічого безкоштовно як президент не беру. Коли ми говоримо з компаніями, які будуть поставляти в Україну вакцину, вони просять відкрити для них комерційний ринок. Це говорить про те, що є сегмент людей у всьому світі, і наша країна не виняток, які не будуть звертати увагу на ціну. Вони розуміють, що у держави є пріоритетні групи населення – це бідні люди, лікарі, армія, вчителі, люди з важкими хворобами. Тому такі, як я, будемо вакцинуватися власним коштом. Це нормально», – говорив президент в грудні.

2 березня Зеленський публічно разом з військовими і медиками вакцинувався від коронавірусу препаратом Covishield. Водночас комерційного ринку вакцин від COVID-19 поки що не існує, а отже президент був вакцинований безкоштовно.

Не виконав президент обіцянку провести низку зустрічей з представниками різних рівнів освіти, щоб виробити шляхи розвитку та вдосконалення освіти. Про це він говорив в червні минулого року, але як повідомили в ОПУ, відтоді таких зустрічей не проводили.

Також Зеленському не вдалося зменшити «майже наполовину» тарифи на опалення під час опалювального періоду 2020/2021 років. У грудні 2019 року президент говорив, що для цього знайшли «цікаве рішення».

НКРЕКП підвищила тарифи на виробництво теплової енергії для 23 ліцензіатів з січня 2021 року (найбільше підвищення – 49,7%, найменше – 5,5%). «Нафтогаз» взимку встановлював такі гуртові ціни на природний газ для виробників теплової енергії: грудень – 6,1 грн за кубометр, січень – 7,3 грн за кубометр, лютий – 6,8 грн за кубометр. При цьому в січні 2020 року гуртова ціна на природний газ для виробників тепла становила 4,6 грн за кубометр. Таким чином, тарифи не тільки не зменшилися, а й зросли.

Які обіцянки виконав президент

Як і обіцяв Зеленський, вакцинація від коронавірусу в Україні розпочалася до березня: 23 лютого з Індії прибула перша партія вакцини, на наступний день почали вакцинацію у Київській, Чернігівській, Черкаській та Вінницькій областях. 25 лютому почали прищеплювати військових в зоні операції Об'єднаних сил.

Також президент виконав обіцянку вакцинуватися разом з військовими: «Точно буду вакцинуватися з нашими військовими. Як Верховний головнокомандувач я це повинен робити. Це буде в першій частині, але на другому етапі».

Під час своєї останньої пресконференції в травні 2020 року Зеленський пообіцяв внести до Верховної ради законопроєкти про амністію капіталів. Вони з'явилися в парламенті 25 лютого – обіцянка виконана. «Слово і діло» вже писало, хто зможе скористатися податковою амністією, які активи можна буде задекларувати і що при цьому гарантує держава.

У вересні президент пообіцяв державну підтримку для добудови Харківського обласного онкологічного центру. «Дайте нам формат, щоб центр був добудований за два роки. ми будемо підтримувати», – запевнив він. Наприкінці лютого в Міністерстві розвитку громад і територій повідомили, що онкологічний центр включили в програму «Велике будівництво». Комісія міністерства вже погодила фінансування будівництва за рахунок ДФРР (попередньо передбачено 190,6 млн грн). Інформацію підтвердили і в Харківській ОДА.

Крім того, Зеленський виконав програмну обіцянку зпровадити довгострокове недороге кредитування. Наприкінці лютого Кабмін запустив програму «Доступні кредити 5-7-9%» для підтримки інвестиційних проєктів мікро- і малих підприємств. За програмою діють чотири компенсаційні процентні ставки річних – 3%, 5%, 7% або 9%.

У вересні Зеленський підписав закон про державні портфельні гарантії. Інструментом можуть скористатися суб'єкти мікро-, малого та середнього підприємництва, термін ведення господарської діяльності яких перевищує 1 рік і які не є банкрутами. Також запрацювала державна програма «Доступна іпотека 7%».

Нагадаємо, «Слово і діло» почало аналізувати виконання передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: