«Мирний план» від бойовиків: чи визнала Росія себе стороною конфлікту

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Росія на засіданні Тристоронньої контактної групи фактично уперше визнала себе стороною конфлікту на Донбасі, підтримавши план урегулювання ситуації від бойовиків, вважає речник української делегації ТКГ Олексій Арестович. У коментарі «Слово і діло» політолог Андрій Горбенко відзначив, що Росія може бути визнана агресором лише в рамках юридичного поля, а не політичних заяв.

«Важливо розуміти: є декілька шарів такого визнання. Найперше, що для нас важливо – це юридичне визнання: якщо Росія сама каже, що вона є стороною конфлікту. Для того, щоби Москва визнала себе стороною конфлікту, потрібен юридичний стан між двома країнами, який за міжнародним правом називається – війна. Це не просто термін чи перебільшення, чи констатація. Це юридичний стан. І коли ми зараз фактично кажемо, що воюємо з Росією – це ми фактично так трактуємо ці відносини, але насправді Росія не визнає цього і, як наслідок, не бере за це відповідальності», — пояснив Горбенко.

На думку експерта, заяви української делегації мають політичний характер, тому реальна картина відповідно до норм міжнародного права спотворюється.

РФ в ТКГ фактично визнала себе стороною конфлікту на Донбасі – АрестовичРосія своєю підтримкою плану бойовиків по Донбасу фактично вперше визнала себе стороною конфлікту на сході України.

«Тут є чітка відповідальність Росії, але вона не визнає себе стороною конфлікту і щоразу про це прямо говорить. Те, що кажуть в українській делегації ТКГ – це політична мова. Це політична заява, яка під собою нічого нового не визначає», — додав політолог.

Горбенко пояснив, що така заява не може мати наслідків для переговорного процесу. Водночас навряд чи буде підтриманий український план урегулювання конфлікту.

«На жаль, його не підтримають, бо росіянам це невигідно. Росіянам вигідно, щоб цей конфлікт жеврів. Це спеціально створена зона нестабільності, щоб упливати на політику країни. Це єдина мета цього конфлікту», — відзначив він.

Нагадаємо, на засіданні ТКГ Росія підтримала план дій щодо Донбасу, який запропонували бойовики.

Українська сторона попросила представників РФ письмово підтвердити свою позицію до засідання.

Раніше Арестович розповів, як Росія може вивести своїх військових із Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: