Рішення КСУ щодо електронного декларування: що буде із базами НАЗК

Читать на русском
Сергій МиткаликВиконавчий директор ГО "Антикорупційний штаб"

У середу, 28 жовтня, Національне агентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду. У коментарі «Слово і діло» юрист Сергій Миткалик пояснив, що тепер НАЗК втратило повноваження перевіряти достовірність даних у деклараціях, але це не знімає з чиновників обов’язку декларувати свої статки.

«З того аналізу, що ми зробили, ніхто не буде змушувати видаляти цей реєстр. Закрили лише доступ до публічної частини інформації. Тобто ніхто не зможе бачити декларації чиновників, але обов’язок декларування лишився. Депутати, які були обрані або інші особи, що заступають на посаду, повинні подавати інформацію про доходи, але вона буде у закритому режимі», — сказав Миткалик.

Експерт наголосив, що Конституційний суд своїм рішенням перетворив електронний реєстр декларацій на звичайну базу даних.

КСУ заблокував призначення переможців місцевих виборів – НАЗККонституційний суд України позбавив НАЗК доступ до державних реєстрів, потрібних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади в органи влади.

«Зараз немає механізмів перевірки декларацій НАЗК, можливості перевіряти через інші реєстри. Наприклад, закрили доступ до єдиного реєстру досудових розслідувань, тому в НАЗК забрали механізми перевірки для притягнення до відповідальності», — пояснив експерт.

Юрист відзначив, що після рішення Конституційного суду перевірити достовірність даних у електронних деклараціях неможливо.

«Рішення Конституційного суду скасувало дуже багато можливостей. Тобто у НАЗК відібрали повноваження щодо перевірки декларацій, також через банківську систему, перевірку через ЄРДР. Все це на сьогодні скасовано. Банально, навіть ті реєстри, які має НАЗК, зараз не можна перевірити на достовірність даних. Більше того, якщо вони будуть перевіряти, їх можна притягти до відповідальності», — пояснив експерт.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: