Затримання Новака: у чому підозрюють ексголову «Укравтодору»

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

20 липня у Польщі затримали колишнього керівника Державної служби автомобільних доріг України Славоміра Новака. Як з’ясувалося, затримання було спільною операцією Центрального антикорупційного бюро (ЦБА) Польщі і Національного антикорупційного бюро України. Наразі це перша така процедура розслідування кримінальних проваджень, участь в якій брала українська сторона.

Сьогодні прессекретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Зарін у Twitter повідомив про затримання Новака у Польщі, а також іще двох осіб. За даними «Слово і діло», йдеться про колишнього командувача військової частини Сил спеціального призначення Польщі JW GROM Даріуша Завадка та підприємця Яцека П. Польська сторона повідомила, що Новаку планують повідомити про підозру у «створенні й управлінні організованою групою пов'язаною з корупцією і відмиванням брудних грошей».

Водночас, за словами директора НАБУ Артема Ситника, в Україні ексголові «Укравтодору» інкримінують одержання неправомірної вигоди, простіше кажучи, хабарів. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років із конфіскацією майна. Він зазначив, що правопорушення розпочалося в Україні, а завершилося в Польщі. Тому й було ухвалено рішення про спільну слідчу групу. Він додав, що спочатку детективи з прокурорами розслідували справу за фактами створення посадовцями «Укравтодору» злочинної групи, метою якої було розкрадання коштів міжнародних організацій, виділених на ремонт доріг в Україні.

«Паралельно з цим схоже розслідування відбувалося в Польщі. Тому в листопаді 2019 року була створена спільна міжнародна слідча група. Це розслідування відбувалося синхронно. Фактично сьогодні відбулася реалізація цих матеріалів», – підкреслив Ситник.

Він додав, що наразі у Польщі та Україні загалом відбувається понад 50 обшуків. За словами виконувача обов’язків керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максима Грищука, про підозру повідомили чотирьом особам: трьом – у Польщі, а одному – в Україні. Проте, прокурор зазначив, що погоджено підозри й іншим особам, не назвавши їхню кількість.

«Колишній керівник «Укравтодору», використовуючи службове становище, вживав заходів для отримання для себе та третіх осіб неправомірної вигоди», – підкреслив Грищук.

Схеми одержання неправомірної вигоди

За даними слідства, один із епізодів правопорушення стосувався будівництва доріг в Україні. Як встановили правоохоронці, українські компанії будували дороги, проте з якихось причин не могли це зробити до кінця чи вчасно завершити. Після цього, Новак пропонував фірмам уникнути штрафів за певну суму грошей або продовження договорів поза строками їхнього виконання. За версією слідства, схема одержання неправомірної вигоди виглядала наступним чином: у Польщі створювали фірму і наповнювали її статутний капітал цією неправомірної вигодою – через третіх юридичних осіб або готівкою. «В такий спосіб не тільки одержували неправомірну вигоду, а ще й легалізовували кошти», – вважає тимчасовий керівник САП. За інформацією прокуратури, слідство знайшло дві такі фірми.

Загалом, за даними детективів, наближена до Новака особа у жовтні 2017 року одержала на банківські рахунки 20 та 50 тисяч євро двома траншами, а також готівку на суму 49 тисяч доларів, які в подальшому були внесені у статутний фонд одного з підприємств.

Інший епізод, за яким здійснювалося розслідування, стосувався створення спільного підприємства в Польщі з однією з міжнародних компаній, яка займається будівництвом доріг. Органи правопорядку вважають, що Новак нібито пропонував свої послуги щодо сприяння створенню такого підприємства, а статутний капітал компанії мав бути наповнений 50 на 50, тобто половину мали б внести його наближені особи, отримавши відповідний контроль. Після чого, екскерівник «Укравтодору» планував очолити наглядову раду цього підприємства.

У САП повідомили, що протягом травня-серпня 2018 року Новак також оголосив цій міжнародній компанії про необхідність платити йому по 45 тисяч євро щомісяця протягом 2 років на рахунки компанії, зареєстрованої на Кіпрі, під виглядом надання фіктивних консультаційних послуг.

Загалом, як повідомляють українські правоохоронці, у справі досліджуються тендери на загальну суму 270 млн євро. У НАБУ і САП додали, що правоохоронці вживають заходів з виявлення активів підозрюваних, їхнього арешту та застосування запобіжних заходів.

За даними НАБУ, Новак має подвійне громадянство, тому згідно з міжнародним законодавством його навряд чи можна екстрадувати до України, тож колишнього керівника «Укравтодору» судитимуть в Польщі.

Олег Новіков, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: