Забруднення повітря в Києві: у чому причини та чи є небезпека для здоров'я

Читать на русском
Володимир Борейкоеколог

Київ став містом із найбільш забрудненим повітрям у світі. За даними порталу Iqair, 16 квітня 2020 року норма була перевищена у вісім разів. Вранці 17 квітня перевищення було в 4 рази. «Слово і діло» за допомогою даних швейцарської компанії IQAir подивилося місце Києва в рейтингу забруднених міст і проаналізувало динаміку забруднення повітря. Зокрема, за даними за минулий рік найбільш забруднене повітря в столиці було в жовтні-листопаді, а найчистіше – у травні-серпні.

Київ став містом із найбільш забрудненим повітрям у світі. За даними порталу Iqair, 16 квітня 2020 року норма була перевищена у вісім разів.

У коментарі «Слово і діло» еколог Володимир Борейко пояснив, що пилова буря, яка спостерігалася у столиці 16 квітня, виникла через те, що за останні 5-6 років селянами були знищені практично всі лісопосадки.

«Земля суха, є порох, був сильний вітер, який і підняв пил. Це відбувається не тільки в Києві, а й в інших містах. Пилові бурі стали для України знову звичним явищем, на жаль», – роз'яснив еколог.

Володимир Борейко зауважив, що люди самі винні в такій екологічній ситуації. На його думку, людська жадібність, через яку знищені всі лісопосадки, призвела до того, що природа в такий спосіб відповідає людям за їхні дії.

Еколог також додав, що ця ситуація продемонструвала брак управлінських рішень. Уряд досі не може зрозуміти, що лісопосадки повинні охоронятися, хтось повинен бути за це відповідальний: лісники, сільські ради або хтось інший. Потрібно нести відповідальність і покарання, переконаний він.

Борейко висловив впевненість, що такої ситуації можна було уникнути. Він нагадав, що за радянських часів і на початку 90-х нічого подібного не траплялося.

«З пиловими бурями закінчили ще в минулому столітті, коли за сталінським планом були висаджені молоді дуби, ясені, груші. Зараз все повернулося, бо лісосмуги знищені», – прокоментував Володимир Борейко.

Спеціаліст акцентував увагу також і на тому, що причиною забруднення повітря стали продукти горіння, принесені з пожеж у Житомирській області та зони відчуження Чорнобильської АЕС.

«Ми знову повертаємося до тієї ж проблеми – нестачі управлінських рішень. Не потрібно говорити, що хтось десь щось підпалив. Так було завжди. Але при цьому раніше була сильна система боротьби з пожежами. За часів правління уряду Яценюка й Гройсмана державне фінансування лісгоспів звели до нуля. Немає потрібного транспорту, машин, людей», – костатував Борейко.

Еколог зауважив, що зазвичай пускають один дуже старенький автомобіль на гасіння пожеж, автомобіль їздить з одного місця до іншого, втрачається час. Але на початку загасити пожежу просто не встигають, полум'я розгорається й далі його приборкати практично неможливо. Тому утворюється смог.

Експерт уточнив, що при цьому в лісах Київщини відбувається, як правило, близько 200-300 пожеж. Горить монокультура сосни, внаслідок чого утворюється смог.

«Як можна в такій ситуації позбавляти лісгоспи державного фінансування? Вони не можуть так працювати. Такі помилкові управлінські рішення шкодять всьому населенню», – наголосив Борейко.

Володимир Борейко також звернув увагу на заяву рятувальників і столичного мера про те, що нинішня ситуація не несе хімічної та радіологічної загрози.

За його словами, такими даними не володіє ніхто: ані ДСНС, ані мерія. У 90-х роках нівелювали контроль за радіоактивною ситуацією, а зараз цим ніхто не займається. Немає приладів, техніки, людей, які проводять вимірювання.

«Зведення, які нам надають, здається брехнею. Київ уже посідає перші рядки за рівнем забруднення, а нам кажуть пропаганду. Навіть якщо немає радіації, є пил, СО, СО2 і ще половина таблиці Менделєєва. Збірна солянка шкідливих речовин накопичена в повітрі, яким ми дихаємо. Звичайно, це небезпечно для здоров'я. Як можна говорити, що все нормально?» – поділився думками еколог.

Проблеми екології: що обіцяють українські політикиЕкологічна безпека – загалом не найсильніший напрямок роботи української влади. Слово і Діло розбиралося, що за цією темою обіцяли політики.

Володимир Борейко також додав, що захиститися за допомогою марлевих пов'язок і закриття вікон неможливо.

На думку еколога, ситуація з рівнем повітря залишатиметься незадовільною щонайменше тиждень, оскільки тільки в неділю, за прогнозами синоптиків, очікується західний вітер, а дощів немає.

Раніше «Слово і діло» зібрало обіцянки нової та попередньої влади, щоб подивитися, що зробили й мають намір зробити політики в екологічній галузі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: