«Карантинні» знижки на комуналку: хто за них заплатить та якими будуть наслідки

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Уряд планує компенсувати українцям певний відсоток комунальних платежів, які зростуть через те, що люди будуть перебувати вдома на карантині. Крім того, мер Києва Віталій Кличко пообіцяв, що знижки для жителів столиці в 10% зможуть отримати всі, хто розрахується за комунальні платежі до кінця місяця. У коментарі «Слово і діло» виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк пояснив, що в цьому питанні уряд намагається бути хорошим, але за рахунок інших.

Виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» вказав, що фактично уряд зобов'язав міста відтермінувати платежі у своїх комунальних компаніях.

«Усі водоканали, теплокомуненерго в комунальній власності. Затримки платежів означають, що міста змушені будуть дотувати мільярдами ці комунальні підприємства, оскільки вони критично важливі для інфраструктури. Не можна допустити, щоб ці об'єкти зупинилися», – роз'яснив енергетик.

Святослав Павлюк уточнив, що криза неплатежів, яка наростає лавиною, дуже сильно вдарить по бюджетах міст. Експерт застеріг, що така ситуація – загроза для фінансової стабільності та підготовки до наступного опалювального сезону.

Інструкція для безробітних під час карантину: виплати, субсидії, онлайн-облік, часткове безробіттяСтатус безробітного буде надаватися з першого дня реєстрації в центрі зайнятості. Подати документи можна дистанційно.

«Вже зараз потрібно думати про наступний опалювальний сезон. Наступна зима не так далеко, як здається», – додав фахівець.

Виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» при цьому зазначив, що норма знижки в 10% для тих, хто заплатить до 20-го числа поточного місяця, застосовувалася ще за часів Попова, тому в цій пропозиції Кличка немає нічого особливого.

Експерт нагадав, що така практика була вже в Україні, але оцінити її ефективність складно.

«Можливо, це стимулювання або кризовий менеджмент – краще втратити 10%, ніж взагалі не отримати грошей. Як би там не було, потрібно розуміти, що з нізвідки кошти не візьмуться. Тобто ось ця знижка є в тарифі, просто розмазана по різних маленьких статтях. Комунальна компанія не може працювати собі у збиток», – прокоментував Павлюк.

Енергетик вказав, що близько 80% комунальних підприємств в Україні дотуються місцевими бюджетами тією чи іншою мірою: чи то на покриття зарплати, то чи на поповнення обігових коштів, статутного капіталу.

«Досить згадати мить передачі теплокомуненерго від «Київенерго» місту. Місто вклало понад 2 мільярди, борги були колосальні. Міста звикли, що вони дотують усі комунальні підприємства. Зараз уряд запропонував псевдоекономічний механізм: не штрафуємо тих, хто не платить, але даємо менше місцевим бюджетам. Звичайно, це удар по міських бюджетах», – проаналізував виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк.

«Слово і діло» розбиралося, для кого та які передбачені виплати на час карантину, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

Раніше ми розбиралися, що буде з економікою України після пандемії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: