Навіщо платити за газ, коли його не споживаєш, і чи можуть знизити ціни?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Уряд планує – щоб «не дратувати українців» – прибрати окремі платіжки за транспортування газу. «Зараз напрацьовується, щоб усе-таки не було окремих платіжок (за споживання газу і за транспортування газу – ред). Щоб була окрема величина, яку треба сплатити, але не дві платіжки, щоб не дратувати українців», – повідомив міністр енергетики Олексій Оржель. У коментарі «Слово і Діло» експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко пояснив, що українців найбільше дратує не кількість платіжок, а суми в них.

«Буде одна платіжка або дві, не має значення, якщо люди не можуть платити за рахунками. Звісно, якби розробили єдину платіжку на абсолютно всі види послуг, то може це було б істотно. Але такого не передбачається», – прокоментував Дяченко.

Він вказав, що плата за транспортування – не зовсім коректне позначення, це плата за приєднання. Крім того, проблема в тому, що поділ призводить до підвищення, а не в тому, що з'явилася зайва платіжка, уточнив він.

Також енергетик акцентував увагу на тому, що українці дійсно повинні платити за транспортування газу незалежно від того, користуються вони їм чи ні.

Платежі за комуналку: як змінювалися витрати українців на комунальні послуги за останні 15 роківПік зростання витрат на комунальні послуги стався у 2014 році, а, виходячи з прогнозованих цін на газ, на початку 2020-го витрати на комуналку майже не зростатимуть.

«Є роботи, які необхідно здійснювати на газопровідній системі незалежно від того, чи користувався споживач чи ні. Огляд, планові ремонтні роботи, підтримка системи в робочому стані – це все «умовно постійні» витрати. Це європейський підхід», – прокоментував Сергій Дяченко.

За його словами, якщо споживач не хоче платити, доведеться відмовитися від послуги. Але виникає питання, чи є технічні можливості для цього.

На думку енергетика, рішення з поділом дійсно несвоєчасне, але вже існує законодавчо і його доведеться виконувати. Хоча набагато доречніше було б відрегулювати ціни, щоб люди могли тягнути оплату рахунків.

Сергій Дяченко пояснив, що зараз є всі можливості для реально істотного зниження цін на газ, що набагато більше допомогло би не дратувати українців, ніж скорочення кількості платіжок.

«По-перше, дуже різко впали європейські ціни на газ. По-друге, виник профіцит газу. Зниження ціни на газ в Україні не відповідає тому, що сталося в Європі, де в кілька разів знизилася вартість. Ціни могли би бути істотно нижче, якби українська влада поводилась чесно стосовно споживача. Зараз найнижчий рівень цін на газ за останні 10 років», – прокоментував Сергій Дяченко.

Раніше ми писали, що українець витрачає в п'ять разів більше теплової енергії, ніж європеєць. Детальніше читайте за посиланням.

«Слово і Діло» вирішило подивитися, скільки українська сім'я витрачає на комунальні послуги та як змінювалися тарифи протягом останніх 15 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: