Порівняння зарплат міністрів Гончарука та Гройсмана

Читать на русском

В Україні великий резонанс спричинили грудневі зарплати топчиновників: наприкінці року майже всі члени Кабінету міністрів отримали мінімум удвічі більше, ніж зазвичай, включаючи одну, а то й більше премій. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що раніше чиновники отримували зарплати в конвертах і крали, а тепер «порочна практика тіньових схем і відкатів в уряді припинена» і у всіх «білі високі зарплати», а це запобіжник корупції. «Слово і Діло» вирішило переконатися, що зарплати дійсно вище, ніж в уряді Володимира Гройсмана, і на скільки.

У грудні минулого року на зарплату керівництву всіх міністерств пішло понад 11 млн грн, у грудні 2018-го ця сума становила понад 7 млн грн. Але робити однозначні висновки поки не варто.

Для початку варто відзначити, що самому прем'єр-міністру зараз живеться трохи краще. Олексій Гончарук заробив у грудні 76,2 тис. грн, його попередник Володимир Гройсман – 37,5 тис. грн (причому зарплата Гройсмана щомісяця була практично однаковою).

Одна з найвищих зарплат у грудні була в міністра закордонних справ Вадима Пристайка – 233,9 тис. грн. Павло Клімкін наприкінці 2018 року отримав тільки 44,3 тис. грн. Арсен Аваков і в минулому грудні заробив непогано – 107,1 тис. грн, а цьогоріч ще краще – 186,2 тис. грн (глава МВС вже двічі очолював рейтинг найбільш високооплачуваних міністрів). Значно вище зарплата в нинішніх міністра юстиції, міністра соціальної політики, міністра енергетики й міністра культури.

При цьому були міністерства, керівництво яких в грудні 2018-го отримало сукупно більше, ніж у грудні 2019-го. Наприклад, на зарплати керівництва Міністерства фінансів пішло 892 тис. грн і 707,6 тис. грн відповідно. На топменеджмент Міністерства регіонального розвитку – 335,1 тис. грн і 276,6 тис. (зараз відомство називається Міністерство розвитку громад і територій).

І ще один важливий нюанс. У грудні уряду Гончарука виплатили кілька премій – за жовтень, листопад і грудень (усім міністрам по-різному), тобто фактично заднім числом. Якби премії виплатили місяць у місяць, зарплати чиновників були б не такими солідними. Крім того, ми порівнювали грудневі зарплати Кабміну Гройсмана та Гончарука. Можливо, якщо порівняти з іншим місяцем, різниця в деяких випадках могла б бути не такою помітною.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало, скільки міністри Олексія Гончарука заробили у вересні, жовтні і листопаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: