Санкції проти РФ за Крим і Донбас: чого чекати від ЄС

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Наразі на політичному європейському небосхилі тенденції щодо зняття обмежень з РФ уже дуже чіткі. Видно, що готується ґрунт для послаблення санкцій.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко.

«Ми не знаємо, які переговори ведуть і які були проведені з цього питання між Німеччиною, Францією, іншими країнами за допомогою певних посередників, політиків. Найімовірніше, дійсно готується ґрунт, щоб санкції якщо не скасувати повністю, то хоча б послабити», – зазначив Дяденко.

На його думку, цьогоріч малоймовірні радикальні кроки, однак у 2020-му обмеження можуть переглянути.

Франція вже публічно висловлює готовність зняти санкції. Представники інших країн якщо публічно й не дозволяють собі робити заяв, то негласно також дотримуються такої позиції, уточнив він.

«За наявності поступок з боку РФ, наприклад, обміну полоненими, звільнення моряків, санкції можуть послабити або не продовжити їх дію. Привід? Санкції не є дієвими, не призвели до послаблення конфлікту на Донбасі», – підкреслив експерт.

Повернення Росії до ПАРЄ: провал української дипломатії чи перемога європейського прагматизмуТе, що відбулося в ПАРЄ, – це тріумф цинічного європейського прагматизму, якого в нас не хотіли бачити.

Питання санкцій ніколи не було стабільним. РФ виділяє величезні кошти для того, щоб вплинути на ухвалення рішень у країнах Європи, різних організаціях, додав він.

«Це величезне фінансування як політичних партій, так і окремих політиків. Також відбувається вплив і на громадську думку. На тлі наявних в ЄС проблем, це дає результати. Тому рішення ПАРЄ не було спонтанним», – пояснив політолог.

На його думку, не варто пов'язувати це рішення зі зміною влади в Україні. РФ запустила постійний процес, тривалий. Москва системно займається питанням санкцій, на відміну від нашого МЗС. У нас цілеспрямованої політики немає тривалий час.

«У підсумку інформаційний вплив РФ досяг апогею. Тому ми отримали такий результат. Крім того, політичний клімат у Раді Європи тяжіє до лівого полюса, а це союзники РФ. Тому ф вийшло таке рішення, змогли домовитися», – резюмував Михайло Дяденко.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Франції Едуар Філіпп заявив, що санкції проти РФ за Крим і Донбас можуть скасувати в будь-який момент.

Як відреагували соцмережі на рішення ПАРЄ повернути РФ, дивіться в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: