Президентські вибори: як швидко встановлювали результати в 1999-2014 роках

Читать на русском

Уже цієї неділі, 31 березня, в Україні відбудуться президентські вибори. Офіційні результати Центральна виборча комісія має оголосити до 10 квітня, й до цієї ж дати потрібно ухвалити рішення про необхідність проведення другого туру (але як показує остання соціологія, він напевно буде). Другий тур відбудеться 21 квітня, а до 1 травня країна вже знатиме ім'я наступного глави держави. «Слово і Діло» розбиралось, як швидко в попередні роки ЦВК встановлювала переможця виборів.

Коли відбувалися президентські вибори в 1999 році, згідно із законом, результати мали встановити протягом 5 днів після голосування. Але після першого та другого туру ЦВК вистачило 4 днів, щоб оголосити результати. Нагадаємо, що до другого туру вийшли Леонід Кучма та Петро Симоненко, перемогу здобув Кучма.

У 2004 році на встановлення результатів виборів було вже 10 днів. Результати першого туру стали відомі саме за цей термін: Віктор Ющенко та Віктор Янукович набрали майже однакову кількість голосів. Результати другого туру визначили безпрецедентно швидко – лише за 3 дні, проте їх визнали недійсними й призначили переголосування. За підсумками «третього туру» переміг Віктор Ющенко, це було оголошено через 15 днів (встановити результати в разі переголосування можна не раніше розгляду всіх скарг виборчими комісіями та судами).

Президентські вибори-2010 також відбулися в два тури. Через 8 днів після першого голосування ЦВК оголосила, що до другого туру виходять Віктор Янукович та Юлія Тимошенко. Через тиждень після другого туру обраним президентом визнали Януковича.

Минулі президентські вибори, в травні 2014 року, відбулися в один тур: Петро Порошенко набрав 54,7% голосів, що стало відомо через 8 днів після волевиявлення українців.

Нагадаємо, на нашій інфографіці можна подивитися, кого українці бачили майбутнім президентом у 2016-2019 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: