Чому зірвали опалювальний сезон у Кривому Розі та Херсоні?

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Тепловики просто вивели кошти за кордон в офшори. За газ ніхто не розрахувався. Провини населення в цій ситуації немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» Тетяна Бойко, оцінюючи ситуацію з відсутністю теплопостачання у Кривому Розі та Херсоні.

«У першу чергу місто мало контролювати ситуацію. НКРЕКП також могла моніторити ситуацію й мати запобіжники. Мало віриться, що можна було просто вивести всі кошти в офшори без того, щоб цього ніхто не побачив, приховати такі транзакції», – зазначила Бойко.

«Скрізь приватні інвестори, збули зібрані гроші з людей і не розрахувалися за газ. Формально всі праві. «Нафтогаз» правий, оскільки йому не заплатили, він не має права давати номінацію на газ. Облгаз правий, що не включає газ, адже він не може без номінації на газ цього робити. Населення просто опинилося в заручниках цієї ситуації», – пояснила вона.

Місцева влада має знаходити зараз шляхи вирішення цього питання, додала експерт.

За її словами, закон про житлово-комунальні послуги визначає, що послуга має надаватися безперервно, провини людей у цьому немає.

«Якщо юридичною мовою говорити, то є верховенство право та закону. Закон про ЖКП говорить, що людям потрібно дати опалення, але закон про теплопостачання газу, про ринок газу говорить про інше. Тут, звичайно, є певна неузгодженість законів, але все одно в цій ситуації слід сідати за стіл переговорів і домовлятися», – уточнила вона.

Це ж не просто підприємства, замішані депутати. Ситуація нагадує якісь олігархічні ігри, підкреслила експерт.

На її переконання, люди просто стали заручниками.

«Правового вирішення питання поки не видно. Якщо порівняти історію з КМДА та «Київенерго», то це інша ситуація. Була велика частка боргів держави. Незрозуміло було, хто має сплатити частину боргу, але був конкретний боржник. У цій ситуації питання в тому, що гроші просто вкрали», – резюмувала Тетяна Бойко.

Додамо, НАК «Нафтогаз України» повідомила, що загальний борг «Криворізької теплоцентралі» становить більш ніж 1 мільярд гривень. У «Нафтогазі» заявили, що для досягнення рівня розрахунків у 90% компанії необхідно доплатити 400 мільйонів гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: