Виплата субсидій: чого чекати українцям та з чим будуть проблеми

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Кількість субсидіантів у зв’язку з підвищенням цін на газ збільшиться, а монетизація передбачається в три етапи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи монетизацію субсидій та ситуацію з виплатами.

«З 1 січня очікується, що люди, які подаватимуть нові заявки на отримання субсидій, зможуть отримати виплати в грошовій формі. Другий етап – після опалювального сезону, починаючи з квітня-травня. На кінець року, з наступного опалювального сезону, передбачено, що вже всі виплати будуть у монетизованій, грошовій формі», – зазначив Павлюк.

За його словами, трохи змінені норми нарахування субсидій, але зараз збільшиться кількість субсидіантів у зв’язку з підвищенням цін на газ.

У цій ситуації поставити під сумнів можна тезу про те, що в сімейному бюджеті витрати на утримання житла та опалення не мають перевищувати 15%, додав він.

«Це трохи дивно. Навіть у багатших країнах ця цифра значно більша. Однак так визначено законом», – уточнив енергетик.

Також він нагадав про норму, яка була запроваджена в травні, з приводу того, що власники будинків, великих квартирних площ виключалися із субсидій. Нещодавно ухвалили уточнення до цього пункту.

«Ідеться не про загальну площу. Є люди, в яких опалювальна площа менша, ніж загальна, тому субсидіантів у цьому сегменті може з’явитися трохи більше», – підкреслив експерт.

На його думку, кількість субсидіантів зросте. Вона не може не зрости, якщо ми піднімаємо вартість газу й тепла.

«Число не буде піковим, як було, але зросте. Разом із тим постановою Кабміну зазначено, що 80% доходів «Нафтогазу» вилучатимуться, принаймні так обіцяє віце-прем’єр. Таким чином, бюджет отримає гроші, щоб ці субсидії виплачувати», – пояснив Павлюк.

Нові правила надання субсидій: що зміниться в 2018-2019 рокахЗ 1 травня діють нові правила надання субсидій. Слово і Діло розбиралося, що змінилося для українців.

На його переконання, без фінансування в мільярдних об’ємах енергоефективності, різноманітних програм у цій сфері проблему ми не подолаємо.

«Ми мусимо розірвати коло високий тариф-висока платіжка-висока субсидія. Тому що навіть якщо високі тарифи, але є енергоефективність, платіжка менша. Це діяльність на п’ять-шість років, але це потрібноа починати. Те фінансування на теплі кредити в 400 мільйонів, яке маємо цього року, ганебне. Має бути не менш ніж 10 мільярдів на рік. Якщо довести швидко житловий сектор до нормального стану, то цифру потрібно піднімати до 30», – наголосив він.

Найбільша проблема, яка зараз виникає, полягає в тому, що формування тарифів на тепло процедурно відстає від формування тарифу на газ на 20-60 днів, акцентував експерт.

«Зараз усі теплокомуненерго країни в ситуації, коли вони з 1 числа отримують газ за новою ціною, а тепло продають за старою. Процедура встановлення тарифу передбачає щонайменше 20-45 днів, якщо через НКРЕКП – 2 місяці. Фактично, вони працюють собі у збиток. Тому затримка з боку уряду з цим рішенням б’є по місцевих бюджетах, які змушені гасити касовий розрив, замість того, щоб, наприклад, ремонтувати будинки», – резюмував Святослав Павлюк.

Більше про нові правила надання субсидій – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: