Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Владислав Севрюков

Читать на русском
Севрюков із 10 обіцянок не виконав і половини. До кінця каденції нардепу потрібно перекрити офшори та завершити люстрацію.
Владислав Севрюков

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Владислав Севрюков (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Севрюков не пройшов до Верховної Ради на дострокових виборах 2014 за списком БПП, але через рік, після дострокового припинення повноважень депутатів Михайла Гвоздєва та Романа Насірова, він приступив до виконання обов'язків народного депутата України. Севрюков є членом комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики. За час каденції він дав 10 обіцянок, з яких виконав 4 (40%), а одну – провалив.

Нардеп не виконав передвиборчу програмну обіцянку про те, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми, а не призначеним згори «губернаторам». Севрюков проголосував за зміни до деяких законів про держслужбу, якими скасували конкурси для призначення голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів РДА. Їх знову став призначати президент.

Усі виконані обіцянки Севрюкова належать до програми БПП і пов'язані з парламентською діяльністю нардепа. Так, він обіцяв домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками й підтримав ухвалений за основу проект Виборчого кодексу України авторства Андрія Парубія, Леоніда Ємця, Олександра Черненка. Проектом кодексу передбачається зміна виборчого законодавства України. Зокрема, запроваджується механізм обрання народних депутатів до Верховної Ради за відкритими пропорційними списками.

Також Севрюков зобов'язався добитися істотного збільшення витрат на модернізацію та посилення Збройних сил та інших структур і підтримав ухвалення держбюджету на 2017 рік, в якому на нацбезпеку та оборону було передбачено 130 мільярдів гривень, або 5% від ВВП. Це на 13,8% більше, ніж у 2016 році.

Аналогічним чином нардеп виконав одразу два обіцянки – домогтися створення системи автономного функціонування суддів, а також встановлення громадського контролю за призначенням та діяльністю суддів. Севрюков підтримав запропоновані президентом зміни до Конституції щодо правосуддя, яким передбачалося запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах.

До кінця каденції нардепу потрібно виконати ще половину зобов'язань перед виборцями. Всі вони записані в передвиборчій програмі БПП. Досить туманна доля обіцянки домогтися проведення антикорупційної люстрації судових, правоохоронних, податкових та митних органів.

Нагадаємо, закон «Про очищення влади» досі перебуває на розгляді в Конституційному суді України. За цей час люстровані чиновники відновилися через суд на посадах. Так, за словами Тетяни Козаченко, яка першою очолила Департамент люстрації Мін'юсту, так поступили 2% звільнених із держслужби.

Вона додала, що в частині майнової люстрації закон провалився, бо не передбачав перевірку на відповідність доходів способу життя чиновників. Наприклад, у 2015 році в органах Державної фіскальної служби залишалося більш ніж 42% осіб керівного складу, які підлягають люстрації. Крім того, люстрація не відбулася й у судовому корпусі. Офіційно вона завершилася в листопаді 2016 року. І за її підсумками близько 1 тисячі чиновників були звільнені, ще близько 4 тисяч – звільнилися за власним бажанням.

За чотири роки нічого не зроблено для виконання передвиборчого запевнення перекрити офшори.

Що ж до запевнення затвердити систему спрощеного оподаткування для малого й середнього бізнесу, то поки що в Україні одні з найбільш невигідних умов для ведення не олігархічного бізнесу.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: