Девальвація гривні: про що свідчать економічні показники та чого чекати

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Відтік капіталу з України на імпорт і виплати за зовнішніми зобов'язаннями й інвестицій за останні відомі 12 місяців (вересень-17–серпень-18) становив майже $16 мільярдів. Цей відтік частково був компенсований притоком грошей від заробітчан, який оцінюється приблизно в $10 мільярдів. У підсумку валютні резерви НБУ за цей період скоротилися на $1 мільярд.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, передає «Слово і Діло».

Аналітик нагадав, що станом на 1 вересня валютні резерви НБУ знизилися до 16,6 мільярда доларів.

Найважливіше полягає в тому, що чисті валютні резерви НБУ знизилися до 6,3 мільярда доларів, уточнив він.

«Відповідно, покриття гривневої монетарної бази чистими валютними резервами погіршується з травня 2018 року й зараз становить 67 гривень за долар. Це значення валютного курсу можна вважати цільовим для ринкового курсу гривні, якщо Україна не отримуватиме кредити МВФ», – зазначив Найман.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

Також зрозуміло, що для зупинки такої валютної ситуації потрібно терміново кардинально покращувати інвестиційний клімат або девальвувати гривню, однак це вкрай малоймовірно напередодні президентських, а потім і парламентських виборів, додав він.

Як наслідок, припустив фінансист, НБУ продовжить втрачати валютні резерви, що погіршуватиме співвідношення монетарна база/чисті валютні резерви.

«І тим сильніше потім вистрілить пружина девальвації, якщо, знову ж таки, не буде швидко та якісно поліпшений інвестиційний клімат в Україні», – пояснив він.

«При цьому є ще загроза глобальної економічної кризи. Її результатом стане падіння доходів від гастарбайтерів і за експортом. І тоді девальвації буде не уникнути», – підкреслив експерт.

Він навів кілька важливих економічних показників, зокрема торговий баланс за останні 12 місяці досяг -10,5 мільярдів доларів. За останніх три відомих місяці (червень-серпень) погіршення дефіциту прискорилося до темпу -15 мільярдів на рік. Прямі іноземні інвестиції за останні 12 місяців становили -2,1 мільярда доларів, а за період із червня 2014-го до серпня 2018-го прямі іноземні інвестиції становили -11,8 мільярда. Портфельні іноземні інвестиції за останні 12 місяців становили -2,6 мільярда. Загалом, за фінансовим рахунком платіжного балансу за останні 12 місяців -5,1 мільярда.

«Можна оцінювати, якщо все буде як зараз, з України за наступні 12 місяців піде близько 17-20 мільярдів доларів (12-15 за торговим балансом і 5 за фінансовим рахунком). Вони будуть частково профінансовані грошима заробітчан (10 мільярдів доларів)», – наголосив фахівець.

«Звідси видно, що без позик від МВФ, США та ЄС Україні буде, м'яко кажучи, складно. Тому потрібно берегти кеш. Після кризи будуть унікальні й відмінні можливості щодо інвестування», – резюмував Ерік Найман.

Більше про коливання курсу – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: