Цінова лихоманка – наскільки подорожчають продукти цієї осені

Читать на русском
Молоко та продукти з нього підвищаться на 15-20 відсотків, м'ясо і яйця подорожчають на 20-30 відсотків, хліб, борошно та макарони – на 10 відсотків.

Цієї осені не уникнути чергового витка подорожчання продуктів харчування, найбільше ціни зростуть на молоко та продукцію його переробки – 15%-20%.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Фокус».

«Молочна продукція подорожчає на 15-20%. Про це вже повідомили в Асоціації виробників молока. Експерти прогнозують, що вже скоро в магазинах літр молока 2,5% жирності в дешевій упаковці буде коштувати 16,20 грн, кефіру – 21 грн», – пише видання.

Крім того, масло 82% жирності подорожчає до 155-160 грн/кг, а спред (72,5%) – до 67-70 грн.

«Причини зростання цін на молочні продукти – девальвація гривні, подорожчання електроенергії та зростання закупівельних цін на молоко», – зазначають опитані профільні асоціації.

Зростуть у ціні також хліб, борошно та макарони – на 10%. У середньому хліб коштуватиме 10 грн. В Укрхлібпромі пояснюють зростання цін на хліб подорожчанням зерна. Вже зараз тонна пшениці коштує на 20-30% дорожче, ніж минулого року.

М'ясо та яйця подорожчають на 20-30%. Таким чином, десяток яєць у середньому коштуватиме 19 грн. Експерти дослідницької компанії «Інфагро» пояснюють це зростанням цін на зерно й літнім зменшенням поголів'я худоби.

Ціна соняшникової олії також зросте, хоч і не так сильно – лише на 5-7%. Літр олії буде коштувати приблизно 28 грн. Власники роздрібних мереж пропонують звинувачувати в цьому «поганий урожай».

Насірову не вдалося переконати Яценюка встановити мінімальні ціни на тютюнові виробиПеревірка обіцянки глави Державної фіскальної служби Романа Насірова показала, що Кабмін так і не встановив мінімальну ціну на тютюнові вироби.

Ціна на овочі також зросте на 7%, що пояснюється сезонним чинником із настанням холодів.

Є й хороші новини – ціна гречки знизиться. Вона вже впала в ціні на 2-4 грн й, судячи з прогнозів, стане дешевшою ще на стільки ж.

Як повідомлялося раніше, МЕРТ у серпні підняв мінімальні роздрібні та оптово-відпускні ціни на горілку на 24% – до 340,57 і 218,32 грн відповідно за літр 100% спирту.

Нагадаємо, 30 червня 2016 року народний депутат України Ігор Молоток пообіцяв подати до парламенту законопроект, який предметно полегшить становище сільських жителів. Народний депутат вважає за необхідне законодавчо затвердити закупівельну ціну на молоко не нижче 5 грн/кг.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: