Опалювальний сезон на старті: що допоможе заощадити на комуналці

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Хоча відбуваються різні дискусії, але до опалювального сезону Україна готова. Проблем бути не має. Звучать заяви з боку Коболєва щодо облгазів, але до цього слід ставитися критично. В нього є свої інтереси, але це не є серйозною проблемою для опалювального сезону.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Андрій Герус, оцінюючи підготовку до опалювального сезону, який стартує 15 жовтня, та ситуацію з оплатою комунальних платежів.

«Щоб заощадити, безумовно, потрібно проводити тепломодернізацію, утеплювати будинки, вікна, двері. В основному зменшувати втрати тепла. Щоб заощадити на електроенергії, можна ставити ощадніші світлодіодні лампи, виключати світло там, де воно не потрібне. Варто поставити двозонний лічильник, щоб уночі мати знижку на електроенергію 50%», – зазначив Герус.

За його словами, ці заходи можна й потрібно робити, але найкращий варіант – скасування формули «Роттердам плюс». У разі скасування формули для всієї держави економія буде на рівні 15-17%.

«Звільняються близько 20-30 мільярдів на рік. Ці кошти можна скерувати якраз на енергомодернізацію», – констатував він.

Нові правила надання субсидій: що зміниться в 2018-2019 рокахЗ 1 травня діють нові правила надання субсидій. Слово і Діло розбиралося, що змінилося для українців.

Однак ситуація доволі складна, оскільки питання зачіпає велике коло інтересів, додав експерт.

«У першу чергу все залежить від НКРЕКП, яка перебуває у вертикалі влади президента. Тому рішення залежить від президента, на якому лежить політична відповідальність. Якщо його воля буде, то формулу скасують», – уточнив Герус.

Експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк підкреслив, що споживач може впливати на обсяги споживання, тому й має рухатися в цьому напрямку.

«Наприклад, варто зайнятися утепленням свого будинку, скороченням питомого споживання»,, – уточнив експерт.

За його словами, лише так можна скоротити рахунки, тому акцент дійсно не на тарифі, а на рахунках.

«Скорочення рахунків – це питання енергозбереження, утеплення, модернізації внутрішніх мереж, установки систем регулювання. Цим потрібно займатися споживачам, щоб заощадити», – пояснив він.

Рахунок складається з обсягу споживання, помноженого на тариф. При цьому менше споживати не означає, що потрібно почати мерзнути. Потрібно ефективніше використовувати те, що подається, підкреслив фахівець.

«Утеплення будинків, встановлення систем регулювання призводить до питомого скорочення. На квадратний метр на рік опалення потрібно буде менше. Енергії на опалення чи охолодження, якщо будинок утеплений, буде менше. Відповідно, щомісячний рахунок скоротиться», – резюмував він.

До слова, 11 вересня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв збільшити фінансування програми теплих кредитів на 100 мільйонів гривень.

Детальніше про тарифну політику – в матеріалі «Ціна на газ для населення. Чи буде подорожчання в 2018 році».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: