Скільки грошей виділялося на армію за роки незалежності України

Читать на русском

Наступного року оборонний бюджет України може скласти близько 200 мільярдів гривень. Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов. Йдеться про суму, яку виділять не тільки на армію, а на всі силові структури, включаючи СБУ, МВС, Національну гвардію. Не виключено, що безпосередньо на ВСУ в 2019 році виділять навіть менше грошей, ніж в поточному. «Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки грошей виділялося на армію за часи незалежності України.

Нагадаємо, що в 2018 році на потреби національної безпеки та оборони було виділено 165 мільярдів гривень. І якщо очікування секретаря РНБО підтвердяться, то фінансування «оборонки» збільшиться на 35 мільярдів гривень.

Турчинов повідомив, що згідно з прогнозом Кабінету міністрів, ВВП на 2019 рік складе 3,9 трильйона гривень, «тому фінансування сектора безпеки і оборони України, яке повинно бути не менше 5% від ВВП, складе близько 200 мільярдів гривень».

Оборона країни: переваги контрактної армії та проблеми з ухильниками1 квітня в Україні стартував весняний призов на строкову службу до Збройних сил. У тонкощах військової служби розбирались експерти.

«Дохідна частина оборонного бюджету повинна формуватися виключно з реальних обґрунтованих надходжень», – підкреслив він.

За його словами, серед пріоритетних напрямків фінансування на наступний рік запланована розробка і закупівля сучасного високоточного ракетного озброєння, артилерійського озброєння, бронетанкової техніки, високоточних засобів ураження, боєприпасів і продуктів спеціальної хімії.

«Одним із пріоритетних завдань оборонного бюджету є реалізація соціальних гарантій військовослужбовців, перш за все підвищення їх грошового забезпечення, що необхідно для збереження професійного ядра Збройних сил України, Національної гвардії України та інших силових структур», – підкреслив Турчинов.

При цьому в 2019 році ЗСУ України необхідне фінансування на рівні мінімум 112 млрд грн, заявив голова Генштабу Віктор Муженко.

«Ми порахували, що це повинна бути сума близько 112 млрд грн. Це мінімальна потреба для армії. А нам поки дають показники на 82 млрд грн. Цього явно недостатньо, щоб утримувати ЗСУ в боєздатному стані, я вже не кажу про нарощування можливостей», – сказав він.

За словами Муженка, наразі спостерігається відтік військових кадрів, в тому числі через низьку зарплату військовослужбовців, що не може не позначитися на боєздатності армії.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в Україні проходять міжнародні військові навчання.

Як військові паради допомагають стежити за розвитком ЗСУ – в матеріалі «Слова і Діла».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: