Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Іван Спориш

Читать на русском
Більшість обіцянок Спориша все ще перебувають у процесі виконання. Зокрема, обіцянки домогтися зняття депутатської недоторканності.
Іван Спориш

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Іван Спориш (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Спориш був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за виборчим округом №15 (Вінницька область). Депутат дав загалом 8 обіцянок і лише одну виконав (13%).

Спориш пообіцяв сприяти облаштуванню доріг округуСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Впорався він з обіцянкою спрямувати кошти з депутатського фонду на потреби Тульчинської центральної районної лікарні. У місцевій районній адміністрації «Слову і Ділу» повідомили про сприяння Спориша в проведенні капітального ремонту з утеплення будівлі й пологового відділення лікарні, реконструкції огорожі та благоустрою прилеглої території, а також придбання медичного обладнання. Спориш залучив загалом 4 мільйони 525 тисяч гривень.

Перед виборами народний депутат обіцяв своєму округу сприяти забезпеченню транспортного сполучення між селами та райцентром. Однак цю обіцянку Спориш не виконав. Місцева влада повідомила минулого року, що нові маршрути для з'єднання села з райцентром за сприяння депутата не запроваджувалися.

Решта шість обіцянок Спориша все ще перебувають у процесі виконання. Як і багато його колег у парламенті, він обіцяв домогтися зняття депутатської недоторканності. Це питання Рада може розглянути вже восени.

Крім того, Спориш обіцяв сприяти виконанню програми забезпечення питною водою населених пунктів свого округу. У лютому 2017-го «Слову і Ділу» повідомили в місцевій адміністрації, що в 2015 році на конкурсній основі за рахунок коштів обласного бюджету за програмою «Питна вода» був проведений капітальний ремонт наявного водопроводу на вулицях Жовтневій і Зарічній села Мурафа. Однак необхідності в допомозі нардепа не було. У Тульчинській адміністрації повідомили, що за сприяння Спориша було завершене будівництво водозабору. Наразі ми очікуємо відповіді на запит про реалізацію обіцянки від самого депутата.

Також перед виборами він заявляв про намір підготувати законодавчу базу для відродження села. В березні минулого року Спориш підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств». І він виступив одним з ініціаторів законопроектів «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо сприяння сільськогосподарським виробникам, які утримують велику рогату худобу)», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення системи оподаткування в сфері земельних відносин та сільського господарства» і «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення системи оподаткування у сфері земельних відносин та сільського господарства й зниження ставки податку на додану вартість для деяких видів сільськогосподарської продукції». Всі три ініціативи зараз перебувають у комітеті.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: