Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Василь Амельченко

Читать на русском
Василь Амельченко дав за час своєї каденції 23 обіцянки, майже половину з яких уже встиг провалити.
Василь АмельченкоСлово і Діло

За рік до виборів пора підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв виборцям перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Василь Амельченко (фракція Радикальної партії).

Амельченко був обраний до парламенту за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції нардеп дав 23 обіцянки, з яких виконав лише чотири, а 11 – провалив. Рівень його відповідальності – 17%.

З провалених обіцянок Амельченка сім «Слово і Діло» розцінило як популістські (всі вони з програми Радикальної партії). Наприклад, обіцянка створити в кожному селі фельдшерсько-акушерський пункт. Створення таких пунктів належить до компетенції органів місцевого самоврядування та Міністерства охорони здоров'я, а забезпечення існування залежить від фінансування з місцевих і державного бюджетів. «Радикали» не зареєстрували жодного законопроекту щодо розподілу коштів для фінансування створення нових фельдшерсько-акушерських пунктів.

Крім того, Амельченко обіцяв домагатися списання 75% зовнішніх міжнародних боргових зобов'язань України. Виконання цієї обіцянки прямо не належить до компетенції народних депутатів. У 2015 році Міністерству фінансів вдалося домогтися списання лише 20% зовнішніх міжнародних кредитів. До повноважень депутатів також не належить питання будівництва нових виробництв, які будуть перебувати ближче до кордону з Євросоюзом. Проте в програмі Радикальної партії була й така обіцянка.

Амельченко та його однопартійці також провалили обіцянку запровадити кризовий податок для олігархів. Жодних законодавчих ініціатив «радикали» не зареєстрували. Як і щодо питання визнання багатодітними сімей, в яких є двоє дітей.

Виконав нардеп обіцянку створити прозорий земельний кадастр. У травні 2015 року Верховна Рада ухвалила законопроект, який передбачає доступ до реєстрів власності нерухомого майна, в тому числі до даних земельного кадастру. Амельченко підтримав цей документ. Також депутат виконав програмну обіцянку домагатися запровадження мораторію на продаж землі. Три роки поспіль Амельченко підтримував законопроекти, що продовжують мораторій.

До кінця своїх депутатських повноважень Амельченко має ще розібратися з 8 обіцянками. «Фракція Радикальної партії Олега Ляшка підтримуватиме відкриті списки (на виборах до парламенту – ред.), тому що ми не боїмося йти на вибори», – заявив депутат 16 квітня.

Крім того, ще три роки тому Амельченко обіцяв, що його фракція ніколи не визнає особливий статус Донбасу. У серпні 2015 року Верховна Рада ухвалила постанову «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади». Фракція Ляшка 21 голосом виступила проти ухвалення зазначеного законопроекту. Станом на 20 березня цей законопроект був включений до порядку денного сесії Ради. Подивимося, чи не змінилася думка Радикальної партії.

Решта обіцянок у процесі – програмні, певні кроки для їх виконання вже зроблені. Наприклад, Амельченко пообіцяв сприяти в організації цільової грошової допомоги малозабезпеченим. Згідно з чинним законодавством, допомога виплачується малозабезпеченим сім'ям, які постійно проживають в Україні й мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий за прожитковий мінімум. Протягом 2015-2018 років уряд проводив перерахунок рівня прожиткового мінімуму, що було зафіксовано в державному бюджеті. Поки депутати з РПЛ систематично підтримували ці зміни.

Під питанням обіцянка Амельченка домагатися посилення державного контролю щодо оренди землі. Хоча нардеп підтримував продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі, «радикали» не реєстрували своїх законодавчих ініціатив щодо змін контролю за використанням земель.

На половині шляху Амельченко до виконання обіцянки домагатися повернення ядерного статусу України. Наприкінці 2016 року його фракція зареєструвала законопроект «Про визнання таким, що втратив силу, закону України «Про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року» та відновлення прав України щодо ядерної зброї». 20 березня він був включений до порядку денного.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: