Законотворча діяльність Ради: хто активніше за всіх працював у березні

Читать на русском

Минулого місяця народні депутати і Кабінет міністрів значно активізували свою законотворчу діяльність – за березень до парламенту внесли 117 законопроектів. Серед них є ті, ухвалення яких не слід відкладати в довгий ящик, наприклад, про статус заручників в ОРДЛО. Аналітики «Слова і Діла» розбирались, які фракції та нардепи зареєстрували найбільше законодавчих ініціатив.

Зі 117 законопроектів 4 вніс президент України Петро Порошенко. Серед них важливий законопроект про валюту, зареєстрований 19 березня. Документ передбачає, зокрема, скасування валютного контролю для операцій на суму нижче 150 тисяч гривень, прозоре валютне регулювання, ослаблення або скасування санкцій за його порушення.

Парубій розповів, чим Рада займеться в квітні-травніЗакон про Антикорупційний суд Верховна рада України повинна прийняти до травня. Також Рада проголосує за оновлений склад ЦВК в перший тиждень квітня.

Крім того, Порошенко зареєстрував законопроект, яким вноситься низка змін до закону про громадянство. Документ визначає додаткові підстави для отримання або відмови в отриманні громадянства (це може бути територіальне походження людини або факти скоєння нею злочину й засудження в Україні).

Ще 24 законопроекти до Ради вніс Кабмін, інші 89 ініціювали народні депутати. В середині березня був зареєстрований і навіть уже ухвалений законопроект, який забороняє заходити до парламенту зі зброєю. Якщо нардеп володіє зареєстрованою зброєю, він має залишати її в спеціальних сейфах, які будуть розміщені біля входів до зали парламенту.

Наприкінці місяця в парламенті з'явився проект закону, що визначає правовий статус незаконно утримуваних осіб на тимчасово окупованих територіях України та за її межами. Документ передбачає для заручників певні соціальні гарантії. Також у Раді зареєстрували два законопроекти, які передбачають імплементацію 15-річної стратегії розвитку ринку електрокарів в Україні.

Погоджувальна рада: за що парламент голосуватиме 3-6 квітняВерховна Рада цього тижня розгляне скасування декларацій для громадських активістів та питання національної безпеки.

Активніше за всіх у напрямку розробки законопроектів працювали нардепи від фракції «Блоку Петра Порошенка» – вони брали участь у створенні 54 документів, із сімома з них працювали Андрій Вадатурський і Микола Паламарчук.

На другому місці – «Народний фронт» із 37 проектами законів. Найактивнішими у фракції були Максим Бурбак, Ігор Гузь, Юрій Тимошенко та Валерій Лунченко. Представники Радикальної партії причетні до розробки 21 законопроекту (з 8 з них працював лідер фракції Олег Ляшко). Трохи менше – 20 законопроектів – на рахунку нардепів від «Батьківщини». Краще за всіх у фракції в цьому напрямку працював Іван Крулько (8 проектів законів).

Фракція «Самопомочі» розробляла 17 законопроектів, із них сім готувала Тетяна Острікова, «Опозиційний блок» – 16, «Воля народу» – 14, «Відродження» – 12.

Серед позафракційних парламентарів більше за всіх законотворчою діяльністю займалися Валентин Дідич (10 законопроектів), Тарас Батенко та Віктор Шевченко (по 8), Павло Кишкар (7).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, законопроект про національну безпеку Верховна Рада планує розглянути 5 квітня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: