Які перспективи успішної реформи децентралізації в Україні?

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Є дуже чіткі критерії принципів ефективності влади, а саме повноваження, ресурси, контроль. І є безліч інших принципів, які балансують систему управління, які мають бути застосовані. В цьому сенсі децентралізація як феномен втрати монополії держави на все є дуже молодим інструментом. Україна на цьому шляху має шанси на позитивний результат.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак, оцінюючи реформу децентралізації в Україні.

«Ми рухаємося правильним шляхом. Усі роблять помилки, а дехто вже в глухому куті, наприклад, Франція. У Франції об’єднати комуни практично неможливо, в нас – майже без проблем. Однозначно, в усіх країнах світу, де цей процес розпочався, визнають, що саме децентралізація є ключем до вирішення цілої низки проблем, насамперед подолання корупції», – зазначив Ганущак.

Без децентралізації подолати корупцію просто нереально, додав експерт.

«Просто влада має бути зосереджена на тих рівнях, де вона ефективна. Одна частина влади – на рівні органів місцевого самоврядування, інша – державних, ще інший рівень – регіональний. Кожен має свої функції та повноваження», – пояснив експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє провести децентралізацію владиСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, корупція є, була і буде, й без децентралізації її не здолати, оскільки реформа дає змогу роздробити цей стан.

«Це процес диверсифікації. Такі процеси відбуваються десятиліттями», – підкреслив експерт.

За правилами, розмова про антикорупційний суд мала зупинитися в середині минулого року, адже це невигідно, уточнив він.

«У нас могли поставити крапку, але ми рухаємося далі на цьому шляху. Децентралізація йде не так швидко, як хотілося, але йде. Скоріш за все, основні закони будуть ухвалені. А далі, до виборів, можливо, доведемо до пуття карту й розберемося з повноваженнями», – резюмував Юрій Ганущак.

За даними «Слова і Діла», ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко обіцяв провести децентралізацію в Україні. Поки обіцянка має статус «у процесі».

Крім того, три роки тому Володимир Гройсман запевнив, що під час проведення децентралізації ліквідації сіл не буде. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: