Позиція «почекаємо, поки розвалиться РФ», може привести до виснаження України

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Три роки війни, анексія Криму, підтримка сепаратистів на Донбасі завдали відчутних збитків російській економіці. Фонд добробуту «розтанув» майже увесь. Разом з тим, це підштовхнуло РФ до часткової переорієнтації економічних інтересів із західних країн на інші регіони світу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи заяву верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні про критичний стан економіки РФ.

«Становище РФ непросте. Санкції країн ЄС завдали шкоди Росії, істотно скоротили її резерви. Але не настільки, щоб економіка РФ наблизилася до фатального рівня. У значній мірі це визначається світовими цінами на нафту. Наприкінці минулого року країни ОПЕК і низка інших держав ухвалили рішення про обмеження видобутку нафти. Це призвело до того, що ціна нафти з критичних для РФ 40$-45$ за барель піднялася до 50$-55$. Багато в чому це компенсує збитки від санкцій», - міркує Воля.

На його погляд, санкціями навряд чи можна змусити Росію вивести її війська з Донбасу.

«Лише через санкції РФ не змінить позицію по Донбасу і Криму», - зазначив він.

До кінця війни Україна отримає анклав російської економіки на ДонбасіГлава Єдиного координаційного центру «Донбас» оцінив наслідки і можливі дії РФ на Донбасі у зв'язку з припиненням поставок електроенергії в ОРЛО.

«Санкції проти Ірану і КНДР набагато більш жорсткі, ніж до РФ. Але північнокорейська ядерна програма досягла певного успіху – всупереч заходам, які ввели США. Крім того, санкції проти РФ введені тільки західними країнами, тоді як Північна Корея перебувала під всеосяжними обмеженнями», - підкреслив експерт.

За його словами, чекати, що РФ економічно ослабне настільки, що сама піде з Донбасу, – контрпродуктивна позиція з точки зору інтересів України.

«Щоб не вийшло за принципом: поки РФ ослабне, Україна може бути повністю виснажена. Позиція «почекаємо, доки розвалиться РФ» або «10 років почекаємо, поки Путін перестане бути президентом», - непродуктивна для України», - додав він.

Крім того, уточнив експерт, за військово-технічними критеріями РФ все ще належить до кола впливових країн.

«Не варто забувати, що РФ – постійний член Ради безпеки ООН, колишній член «Великої вісімки». Її військово-технічний арсенал досі черед найсильніших. Так, РФ не має того впливу, який був у СРСР і який зараз мають США, але, тим не менше, певними аргументами РФ володіє. Тому Україні слід не чекати економічного краху Росії, а розраховувати на себе і ставати більш сильною», - проаналізував Володимир Воля.

Нагадаємо, Росія подала позов на Україну до СОТ через санкції. Також за підсумками переговорів Президента України з канцлером Німеччини Ангела Меркель запевнила, що санкції проти РФ збережуться до повного припинення вогню на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: