У США завалився тунель з ядерними відходами

Читать на русском
Комплекс уже виведено з експлуатації, але він підтримується в робочому режимі для зберігання відходів.

У США, штат Вашингтон, в Хенфордському комплексі зі зберігання радіоактивних матеріалів, завалилася частина даху тунелю, де зберігаються плутонієві відходи.

Про це повідомив телеканал «ABC news», передає «Слово і Діло».

Комплекс уже виведено з експлуатації, але він підтримується в робочому режимі для зберігання відходів.

Обвал стався на площі близько 30 квадратних метрів. Частина робітників була евакуйована, частина сховалася в спеціальному захищеному приміщенні. Як з'ясувалося, витоку радіації не сталося. Неподалік від комплексу проживають понад 300 тисяч людей.

«Жодних дій не потрібно наразі для жителів Бентон і Франклін. Немає даних про радіаційний викид!, - сказано в заяві Департаменту енергетики.

Губернатор штату Джей Инсли назвав НП «серйозною ситуацією». «Забезпечення безпеки працівників і громадськості є першочерговим завданням»,- сказав він.

Досі невідома причина обвалення. Над залізобетонними тунелями довжиною в сотні метрів, насипано шар землі у 2,4 метра. Якщо в конструкції виявлять очевидні дефекти, то ситуація виявиться катастрофічною.

До комплексу, де зберігаються відходи, було багато питань у Генеральної прокуратури штату Вашингтон. З початку 1980-х років, коли комплекс здавався в експлуатацію, сотні робочих скаржилися на радіоактивні випаровування, які нібито виходили з баків з відходами. Однак Департамент енергетики не знайшов жодних доказів, що у місці зберігання небезпечного сміття є викиди радіоактивних речовин.

Зазначимо, новий безпечний конфайнмент на Чорнобильській атомній електростанції планується ввести в експлуатацію у листопаді 2017 року.

За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, Україні слід починати створення належних умов для економічної реабілітації та розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: