Відставка Гонтаревої переноситься: хто може обійняти крісло глави НБУ

Читать на русском
Відставка глави Нацбанку Валерія Гонтаревої переноситься на більш пізній термін через розбіжності щодо її заміни.

Чинний голова Національного банку України Валерія Гонтарева може залишитися на цій посаді до осені 2017 року, паралельно пішовши у довгу відпустку на два місяці. Керувати Нацбанком залишиться її заступник Яків Смолій.

Така ситуація можлива через те, що головна кандидатура на її місце – глави Райффайзен Банку Аваль Володимира Лавренчука – не має 100%-ої підтримки, йдеться в статті «Українських новин», повідомляє «Слово і Діло».

За інформацією ЗМІ, кандидатуру Лавренчука безпосередньо просуває сама Гонтарева. Однак, в Адміністрації Президента поки ніяких рішень із питання майбутнього глави НБУ не ухвалювали. Сама інформація про призначення Лавренчука на посаду голови Нацбанку пішла з Вашингтона, де наприкінці квітня проходила нарада Світового банку і МВФ, на якому була присутня Гонтарева.

Також, у ЗМІ з'явилася інформація про підтримку ЄБРР кандидатури Лавренчука на посаду керівника українського регулятора. Водночас, у самому ЄБРР повідомили про неправильну подачу слів керуючого директора ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіса МАЛіЖ, який заявив, що не буде проти, якщо таке призначення відбудеться.

У фракції «Народного фронту» також сумніваються, що посада глави НБУ дістанеться Лавренчуку і думають, що знайдеться інша кандидатура на це місце. Як пише ЗМІ, Президент України Петро Порошенко схиляється до двох кандидатів: голови Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна і голові Ради НБУ Богдана Данилишина. Прізвище другого в даному контексті називали й раніше.

Крім того, в якості кандидата на посаду глави НБУ може виступати голова націоналізованого ПриватБанку Олександр Шлапак. За неофіційною інформацією, він дав згоду зайти в Приватні за умови переходу в майбутньому на посаду голови правління Нацбанку. Однак, він відмовився прокоментувати дану інформацію.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: