Відставка Гонтаревої: версії звільнення, вибір наступника та наслідки для економіки

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Питання відставки Гонтаревої порушувалося неодноразово, до того ж не лише в українських ЗМІ, а й у західних. Швидше за все, воно вже практично вирішене.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи можливу відставку Валерії Гонтаревої з поста голови НБУ.

«Тривалий час Гонтарева перебувала у стресі. Обшуки та перевірки в НБУ – все це не стимулює її перебування на посту. Очікування полягає в тому, що її відставка буде прийнята, вона піде, але постане питання, розхитає це ринок чи ні. Це перше питання, яке потрібно задати: що буде з ринком?», - міркує експерт.

На його погляд, серйозного розбалансування на ринку статися не повинно.

«Це не така значна посада, в умовах всієї України й НБУ зокрема, що призначення одного або звільнення іншого може різко розбалансувати ринок», - уточнив він.

За його словами, консенсус полягає в тому, що монетарна політика буде залишатися жорсткою, тому що поки немає можливості для її реального швидкого пом'якшення. Україна не може собі цього дозволити й це, напевно, один з обговорених моментів з МВФ.

«Нічого не зміниться, якщо тільки не буде обраний варіант, про який говорить голова наглядової ради НБУ. Ці ідеї базуються на різкому пом'якшенні монетарної політики. Але тоді в зоні ризику опиниться наша співпраця з МВФ. Більше того, постане питання, що буде з курсом, з інфляцією. Можуть виникнути серйозні проблеми», - зазначив економіст.

Відставка Гонтаревої: чим запам’ятається українцям чинна глава НацбанкуІз 37 обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом», Валерія Гонтарева виконала наразі лише 14, ще 12 глава Нацбанку провалила.

Водночас, на його переконання, рішення про заміну Гонтаревої навряд чи пов'язане та обговорювалося з МВФ.

«З кредиторами може узгоджуватися політика НБУ, але не кандидатура його голови. Хто б не був на чолі Нацбанку, він однаково буде змушений продовжувати жорстку монетарну політику», - акцентував Устенко.

На думку економіста, призначити нового керівника Нацбанку буде складно. Формально кандидатуру повинен внести Президент, а затвердити парламент. Затвердити будь-яку кандидатуру на будь-яку посаду через ВР зараз – більш ніж складно з огляду на її фрагментарність та торги за різні політичні інтереси.

«Швидше за все, довгий час ми будемо жити в умовах того, що хтось буде в.о., тому що зараз не передбачається можливості досягнення швидкого консенсусу щодо нового голови Нацбанку», - резюмував Олег Устенко.

Нагадаємо, напередодні НАБУ провело обшуки в НБУ та почало розслідувати можливу причетність Нацбанку до виведення мільярдів гривень з України за кордон.

«Слово і Діло» підготувало добірку найцікавіших обіцянок голови НБУ. Детальніше в матеріалі «Відставка Гонтаревої. Чим запам'ятається українцям чинна голова Нацбанку».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: