Виробничий травматизм: страхові випадки й механізм компенсації

Читать на русском

У 2016 році від ушкоджень, отриманих під час виконання службових обов’язків, померли 400 громадян України, всього ж було зафіксовано 4428 травматичних та нещасних випадків на виробництві. У 2015 році ця статистика була не набагато оптимістичнішою – 4260 випадків, 375 із яких закінчились летально.

Цифри вказують на те, що галузями, працівники яких найчастіше зазнають шкоди здоров’ю та смерті на роботі, є торгівля й соціально-культурна сфера (1017 травматичних і нещасних випадків за 2016 рік), вуглевидобування (864), сільське господарство (578), транспорт (364) і машинобудування (313).

Торік за страховими випадками працівники українських підприємств отримали від держави відшкодувань на суму 5,5 млрд грн, роком раніше було виплачено 6,3 млрд грн. В середньому у 2016-му на одному потерпілому (або члену його сім’ї) Фонд соціального страхування виплачував по 2058 грн щомісяця. У 2015 році середній розмір виплат становив 1815 грн.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко ініціюює проведення наради щодо нової редакції Трудового кодексуСказано 14 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Щоб отримати відшкодування, необхідно довести, що випадок, внаслідок якого працівник отримав ушкодження, є страховим. До таких належать професійні захворювання або отруєння та нещасний випадок. Для цього керівник працівника, що зазнав травми, повинен негайно організувати надання йому медичної допомоги і повідомити про випадок роботодавця. Медичний заклад, до якого потрапив потерпілий, має протягом доби надати дані про травматичний випадок його роботодавцю та органу Фонду соцстраху.

Підтвердити інцидент Фонду має роботодавець, також останній зобов’язаний протягом доби створити комісію з розслідування нещасного випадку. Протягом трьох діб комісія повинна з’ясувати обставини інциденту, оформивши результати розслідування за спеціальною формою. Після цього не пізніше, ніж за добу, підприємство-роботодавець має підписати складені комісією акти й не пізніше, ніж через три дні після їх отримання надати їх потерплому чи особі, що представляє його інтереси, та органу Фонду соціального страхування.

Нагадаємо, днями «Слово і Діло» розповіло про розміри й механізм отримання щорічної разової грошової допомоги, а також про те, яку частину своїх доходів українці витрачають на оплату «комуналки».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: