Чинна модель нарахування субсидій безглузда і не стимулює економити світло, газ і воду

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

Монетизацію субсидій слід проводити оперативно, а не за три-чотири роки, як планують у Мінсоцполітики. Мабуть, чиновникам цікавіше «крутити» ці десятки мільярдів гривень, перекидаючи їх з бюджету на комерційні структури і навпаки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, оцінюючи монетизацію субсидій і рішення Кабміну про направлення зекономленої суми субсидії на оплату газу і електроенергії.

«Монетизацію субсидій можна провести доволі швидко: потрібне бажання. Модель повинна передбачати відкриття рахунків для малозабезпечених, але важливо перевірити, хто реально належить до тієї категорії. Цим повинні займатися відповідні служби, які стежитимуть, щоб у всіх були встановлені лічильники, відкриті рахунки», - підкреслив фахівець.

Сьогодні ж, за його словами, громадяни, які отримують субсидії, абсолютно не зацікавлені в економії: чим більше вони споживають, тим більша нараховується їм субсидія.

Чинна система виплати субсидій - абсолютно безглузда і витратна модель. Головна її мета - не забезпечити економне споживання ресурсів, а дати можливість чиновникам маніпулювати фінансовими потоками.

«Наївно розраховувати на ефективні кроки нинішніх чиновників в інтересах населення. Потрібна активізація громадянського суспільства. Тоді, можливо, відбудуться зрушення. А сама по собі влада інертна і безініціативна», - зазначив експерт.

Яка частка пенсії йде на комуналку?«Слово і Діло» склало інфографіку про те, яку частину пенсії самотнього пенсіонера забирає щомісячна оплата комунальних платежів за умови, що він проживає в невеликій однокімнатній квартирі.

Система субсидій існує навіть у багатих країнах світу, але фокусуватися в економічній політиці потрібно не на збільшенні кількості бідних, а на розширенні заможного прошарку суспільства. Іншими словами, концентруватися варто на зростанні економіки.

«Без потужного підйому економіки жодна система субсидіювання не принесе економічного достатку країні та її жителям», - резюмував Володимир Омельченко.

Зараз у планах Мінсоцполітики - до 2018 року скоротити на третину число одержувачів субсидій.

Скільки українці витрачають на оплату комунальних платежів - «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Яка частина пенсії йде на комуналку?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: