Нові тарифи на газ: хто переплатить більше за інших

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

** За великим рахунком, невдала спроба введення абонентської плати за газ з 1 квітня - провал уряду і профільної Нацкомісії (НКРЕКП). Прем'єр Гройсман повинен був не знімати відповідальність із себе, роблячи здивований вигляд і кажучи, що цього не допустить. **

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи скасоване рішення Нацкомісії ввести з 1 квітня абонплату для населення за користування газовими комунікаціями та зобов'язання України перед міжнародними організаціями ввести таку абонплату з 1 серпня ц.р.

«Всі добре знали про норми закону «Про ринок природного газу», про вимогу Третього енергетичного пакета ЄС з приводу розділення ціни газу та ціни транспортування, Знали - але ця тема замовчувалася. А коли влада спробувала ввести абонплату з 1 квітня і побачили реакцію людей, то зрозуміла, що цей крок може стати останньою краплею, спроможною викликати серйозне соціальне невдоволення. Тому дане питання перенесли на серпень», - зазначив експерт.

«Ми нічого не знали, підвищення не буде, влада буде на боці громадян - усе це гра на публіку». Повністю відмовитися від введення абонплати влада не може.

«При цьому для споживачів, які використовують 1500 тис. куб. м газу на рік і більше, абонплата в сумі за рік виявиться меншою, ніж для тих, хто використовує менші обсяги палива. Діятиме принцип: менше споживання газу - більші витрати на його доставку. Тому ті, хто споживає менше, будуть оплачувати в середньому від 50 до 150 грн на місяць. Ця категорія постраждає найбільше», - пояснює Корольчук.

Як уточнив експерт, для домогосподарств, у яких встановлені газові лічильники G1,6, уряд зараз намагається продумати можливість або замінити лічильник силами облгазів, або запропонувати відмовитися від газу. Хоча всі такі рішення повинні бути прийняті до введення абонплати, а не по гарячих слідах, як це відбувається у нас.

«Але загалом мало віриться, що їм вдасться це реалізувати. Все одно ті, хто споживає менше газу для приготування їжі, підігріву води, будуть платити більше, додатково в межах 800-1500 тисяч гривень на рік за рахунок абонплати», - проаналізував нововведення Юрій Корольчук.

На скільки росли суми в комунальних платіжках українців - в інфографіці «Слова і Діла»

Чи справедливі тарифи на ЖКП, які платять українці, «Слово і Діло» спробувало з'ясувати, порівнявши їх з відповідними показниками в США. Детальніше в матеріалі

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: