Римський саміт: імітація єдності чи шанс на єдину Європу?

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

До розпаду Евросоюзу ситуація навряд чи дійде. Криза в ЄС дійсно є, але у слові «криза» ще є смислова частинка «шанс».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи ювілейний Римський саміт, на якому лідери 27 країн підписали декларацію про майбутнє Євросоюзу.

«Поставлені дуже серйозні та небезпечні виклики. В першу чергу, міграційна проблематика. З іншого боку, проблема дистанціювання між європейськими інституціями, офіційним Брюсселем і населенням країн ЄС, які багато в чому схильні до правопопулістських ідей. Це серйозна загроза для ЄС», – міркує експерт.

Крім того, за його словами, дуже важливо враховувати проблеми відносин ЄС зі США. Остання зустріч Трампа з Меркель підтвердила, що вони існують.

Безумовно, додає фахівець, однією з найбільш турбулентних зон для ЕС став Brexit.

«Попереду вибори у Франції та Німеччині. Ситуація складна. Вибори у ФРН зводяться до суперництва Шульца і Меркель. Хоча, за попередніми даними, радикальних трансформацій не передбачається, в цьому випадку дуже важливим є питання втручання та впливу Росії», – констатує Пашков.

Росія зараз діє за принципом «нам не потрібна велика Європа, нам потрібні великі потрясіння в Європі». Це виклик для країн ЄС.

«Європейські еліти після Римського саміту повинні усвідомити, що один із ключових моментів – їхня самоідентифікація в зовнішньому, гібридному світі та розуміння загрози з боку РФ», – підкреслює експерт.

Крім того, для будь-якого авторитарного режиму традиційною є компенсація внутрішніх проблем за рахунок зовнішньополітичних досягнень.

«Тому після внутрішніх проблем і мітингів у країні варто очікувати активності на зовнішній арені Росії. Власне, варто припускати, що російська влада буде компенсувати внутрішні проблеми за рахунок зовнішньополітичної активності. Тим більше, що фактично в цьому році Росія вступає в передвиборчу кампанію, орієнтуючись на сакральну дату – березень 2018 року», – розповідає Пашков.

У ЄС немає альтернативи: або подальша інтеграція в різних формах з урахуванням інтересів різних країн, або розпад, що означає шлях до хаосу.

У нинішніх реаліях, на думку експерта, очевидно, що оборона буде ставати одним з пріоритетних напрямків.

«Певні та обережні спроби були. Йдеться про створення єдиної напіввійськової структури. Цей напрямок буде розвиватися в перспективі», – припускає він.

«Питання не на сьогодні та завтра. Але рано чи пізно будуть підніматися питання про створення прообразу європейської армії. Якщо ситуація та відносини з Трампом будуть розвиватися в такому форматі, як зараз, європейці постануть перед цією проблемою. Альтернативи немає. Розпад призведе якщо не до хаосу, то до дестабілізації на континенті. Лідери ЄС це розуміють», – аналізує загрози та перспективи існування єврозони Пашков.

Відзначимо, що канцлер Німеччини Ангела Меркель визнала помилки ЄС, а голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер висловив упевненість, що після Brexit жодна країна вже не покине Євросоюз.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: