Під прицілом. Вбивство Вороненкова: аналіз, важливі деталі та наслідки

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Можна піти простим шляхом, але такого роду вбивства готуються професіоналами, тому очевидність – якраз саме те, на що розраховували.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, аналізуючи дані про вбивство екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова.

«Поверхневу версію режисують саме для того, щоб ми її підхопили. Насправді це багатоскладова справа, й кожна ступіть відкриватиме нову інформацію. У найближчі декілька діб після вбивства зазвичай можна дізнатися ключову інформацію. Вбивства розкриваються зазвичай у перші три доби. Потім з'являються політичні версії, які накладаються на отримані оперативні дані», – розмірковує Маляр.

На її думку, звертають на себе увагу такі нюанси.

  • Виконавець вбивства розумів, що він буде викритий. Місце для злочину фактично не передбачає шляхів відходу: центр міста, натовп, свідків буде достатньо.

  • Обрана зброя підходить для невеликих відстаней. Отже, планувалося, що не снайпер буде десь на багатоповерхівці, а виконавець замовного вбивства стрілятиме впритул.

  • Вбивці не було чого втрачати. Він підставлявся якщо не на смерть, то щонайменше на тілесні ушкодження.

Крім того, нагадала експерт, у ЗМІ РФ місяць тому вже було описано це вбивство.

«У російських ЗМІ прогнозували, що жертв буде дві: Вороненков та дружина. Ще за місяць до цього вони прописували, що це зроблять українські спецслужби. Вже не вперше відбувається, що сценарій РФ потрапляє до ЗМІ, а потім вони відіграються в житті», – акцентувала кримінолог.

Ще один важливий факт, нагадала вона, у тому, що Вороненков був свідком у справі Януковича. Чому ця інформація вийшла на загал?

Луценко назвав дві основні версії вбивства ВороненковаОднією з основних версій вбивства екс-депутата Державної думи РФ, який прийняв українське громадянство, Дениса Вороненкова є цілеспрямовані дії Росії.

«Така інформація має бути секретною. Витік такої інформації наражає на небезпеку самого свідка. Якщо витік інформації стався, це означає, що спецслужби мають забезпечити безпеку цій людині. Дивно, що будучи свідком у справі Вороненков так вільно ходив по Києву. Певні обмеження мали бути», – пояснює експерт.

«Після таких вбивств Україна несе серйозні репутаційні втрати. І не лише тому, що зухвале замовне вбивство вчиняється у центрі столиці серед білого дня. На жаль, така ситуація викриває нездатність держави забезпечити безпеку не лише свідку у справі Януковича, а й свідку у майбутній справі Путіна в Гаазі. Адже покійний вже встиг повідомити чимало інформації про злочини Путіна публічно, але скільки ще цікавої інформації він забрав з собою на той світ, вже ніхто не дізнається», – проаналізувала і розповіла про наслідки Ганна Маляр.

Нагадаємо, наприкінці січня Денис Вороненков дав ГПУ свідчення у справі про держзраду проти Віктора Януковича. 14 лютого Вороненков розповів про отримання українського громадянства. У РФ санкціонували заочний арешт Вороненкова та оголосили у розшук.

За останніми даними, екс-депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова вбив 28-річний громадянин України Павло Паршов, який народився у Севастополі. Відомо, що він вже розшукувався правоохоронними органами Дніпра за злочини за ст. 205 і 209 Кримінального кодексу України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: