Удар касетним «Іскандером» по Одесі може бути ознакою нового терору росії – NYT

Читать на русском
Удар по Одесі касетним Іскандером може говорити про посилення тактики терору цивільного населення. В останні тижні деякі удари завдавалися зброєю, призначеною для зон бойових дій.
Фото: Сили оборони Півдня

Атака на Одесу з використанням касетного «Іскандеру» може означати «ескалацію тактики» росії, яка покликана зробити життя цивільного населення нестерпним. В останні тижні росіяни завдавали ударів по містах, іноді використовуючи зброю, яка зазвичай призначена для зон бойових дій.

Про це йдеться у статті The New York Times.

Конвенція про заборону касетних боєприпасів: які країни не приєдналисяКонвенцію про заборону касетних боєприпасів ратифікували 111 держав, не ратифікували – 71. Більше – на інфографіці.

Україна звинуватила росію у застосуванні касетної зброї проти цивільних в Одесі, внаслідок чого загинуло п'ятеро людей.

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що під час атаки 29 квітня росія запустила балістичну ракету «Іскандер» з касетною боєголовкою: «Є підстави вважати, що рішення про застосування такої зброї було прийнято російськими військовими навмисно, щоб убити якнайбільше українських мирних жителів».

Офіс генпрокурора також оприлюднив відео удару. Військовий аналітик Конрад Музика вважає, що вибухи, ймовірно, були результатом застосування касетного боєприпасу. Американські чиновники не змогли підтвердити їхнє використання.

«Якщо це (застосування касетного боєприпасу – ред.) підтвердиться, їх використання в атаці в понеділок може означати ескалацію тактики росії, яка покликана зробити життя українського цивільного населення нестерпним, включаючи бомбардування електростанцій з метою відключення електроенергії у великих містах. В останні тижні Москва неодноразово завдавала ударів по містах, іноді використовуючи зброю, зазвичай призначену для зон бойових дій», – пише видання і зазначає, що біля місця, куди було завдано удару, немає жодних стратегічних об'єктів, у тому числі військових будівель або зерносховищ.

Українські офіційні особи та військові експерти кажуть, що посилення атак росії на великі міста в останні тижні спрямоване на залякування мешканців та створення паніки.

Нагадаємо, ракетного удару по Одесі було завдано ввечері 29 квітня по популярній серед одеситів локації, в результаті було пошкоджено цивільну інфраструктуру та житлові будинки. Зокрема, постраждав «Замок Гаррі Поттера». Загинули п'ятеро людей, понад 20 перебувають у лікарні (деякі у тяжкому стані).

Вночі 1 травня російські війська знову атакували Одесу балістичними ракетами, загинули троє людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: