Між двох вогнів: аналітик про українське питання для Білорусі та залежність від РФ

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Білорусь як держава від українсько-російського конфлікту та намагання Заходу врегулювати конфлікт отримала більше бонусів, аніж якби його не було.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний аналітик Марія Золкіна, оцінюючи переговори Президента України з Олександром Лукашенком та двосторонні відносини Білорусі та України на тлі останніх заяв білоруського керівництва.

«Навіть попри те, що були неоднозначні заяви щодо «таборів бойовиків», Білорусь все одно намагається маневрувати між двох вогнів – між Україною та РФ», – констатувала Золкіна.

«Україна приваблива тим, що торговельний обсяг, приміром, у 2016 році збільшився. Україна для Білорусі на цей час як місточок, який може посприяти відлизі у відносинах із Заходом. РФ – швидше вогнище, а не вогонь для Білорусі. Є намагання протистояти цій силі та тиску, які йдуть з Москви. Були заяви й про те, що РФ недружня країна, про тиск, обмеження. Все це лунало. Це заявка на невдоволення статусом кво та розподілом сил на Євразійському просторі», – аналізує експерт.

На її переконання, якщо оцінювати раціонально, то жодних серйозних проблем між Україною та Білоруссю немає.

«Негативні заяви, які лунали, можуть бути від Білорусі спрямовані не на Україну, а на пом'якшення відносин з РФ. Тому заяві про «табори» не варто надавати особливого значення», – вважає вона.

Білорусь– найбільш зрозуміла країна з пострадянських держав, як і передбачуване те, чим може обернутися вплив РФ. Вплив Кремля на Білорусь на сьогодні набагато більший, аніж РФ на Україну у 2014 році.

«Це «м'яка» сила: культурне, мовне питання та інші. Ще є інші важелі – спільні кордони, економічні зв'язки. Білорусь страждає від цього більше. Нафтовий, газовий конфлікт вже явний приклад. РФ нараховує шалений борг, Білорусь спростовує це. Держава справді залежна від РФ набагато більше, ніж Україна у 2014 році. Білорусь це усвідомлює», – розповідає аналітик.

При цьому Білорусь дійсно намагається налагодити зв'язки з Україною.

«Для Білорусі Україна у певному сенсі – вікно можливостей знайти відгук на Заході. Тому серйозні конфлікти між державами навряд чи будуть, але нам слід враховувати маневрування Білорусі», – резюмувала Марія Золкіна.

Нагадаємо, посольство України у Білорусі розповсюдило заяву щодо висловлювань президента Олександра Лукашенка про існування в Україні «таборів бойовиків». Українські дипломати розкритикували позицію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: