Берлін може мінімізувати свою участь у вирішенні проблеми Донбасу

Читать на русском
Михайло Павлівполітичний експерт

Найближчим часом, мінімум до літа, Франція та Німеччина можуть дистанціюватися від вирішення проблеми Донбасу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Павлів, оцінюючи майбутню зустріч «нормандської четвірки» в Парижі.

«По-перше, у Франції в розпалі виборча кампанія, з обшуками, арештами та скандалами, тому до літа вони випали з процесу. По-друге, з огляду на нову доктрину, яку просуває Меркель, а це, ймовірно, буде одна з базисних речей її виборчої кампанії – «Європа різних швидкостей», скоріш за все, Німеччина також відійде зараз у цю логіку», – розмірковує Павлів.

Може бути два варіанти: або Меркель бачить перспективу успіху на українському напрямку й буде вплітати її ниткою у виборчу кампанію, або, навпаки, максимально дистанціюватися.

Поки що, уточнив він, про зовнішньополітичні успіхи Берліна говорити не доводиться.

«Скоріш за все, рішення проблеми Донбасу для Меркель в ході її виборчої кампанії буде неприємним аспектом, за що її можуть критикувати. Тому можливо, що й участь Берліна в «нормандському форматі» буде мінімізована», – припускає експерт.

У підсумку, на його думку, РФ, бачачи ситуацію, напевно, вважає, що зможе достукатися до Держдепартаменту США та залучити до активної позиції Вашингтон, переконуючи, що вирішуючи проблему збройного конфлікту на території України, команда Трампа може заробити іміджеві бали.

Експерт: навіть якщо «нормандський формат» «помре», його не закриютьПолітолог розповів про зміну «нормандського формату» та про те, чи можуть вибори в ключових країнах Європи змінити конфігурацію переговорів.

«Можливо, ця позиція навіть попередньо узгоджена», – підкреслив він.

«Зараз ситуація така: Франція випала, Німеччина буде дистанціюватися, а отже, потрібна ще одна сторона, яка виступить рефері в цій ситуації. Розрахунок на США», – резюмував Михайло Павлів.

Як відомо, в Кремлі закликали США виступити переговорною стороною в урегулюванні ситуації на Донбасі.

Тим часом голова МЗС Франції переконує, що ніхто не буде миритися зі статусом-кво та анонсував переговори найближчими днями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: