Експерт: для Росії ескалація на Донбасі – спосіб закрити питання повернення Криму

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Попри численні розмови про можливість США та Росії домовитися, в реальності для цього поки немає сприятливої політичної кон'юнктури ані в Америці, ані у світі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, аналізуючи заяви представників ООН та ОБСЄ щодо ризику нової конфронтації на Донбасі.

«Спливають скандали. Змінюється позиція ЗМІ відносно Трампа в РФ, що важливо. Швидше за все – це один із факторів того, що Росія намагається піднімати ставки. В принципі, так у Кремлі роблять завжди, всі це чудово розуміють. Посилення бойових дій, стрілянина – все ми вже це проходили якщо не в Сирії, то на Донбасі», – нагадує політолог.

Тому, на його думку, нове протистояння в Україні цілком імовірне, тим більше, що напередодні Москва визнала «документи» ОРДЛО, що є не більше, ніж підвищенням ставок Кремля.

«Якщо Крим як військова база Росії вигідний, то Донбас їм не потрібен. Але всі ці дії, які ми бачимо, – спроба сказати: ось, ми здатні піти далі, ми взагалі можемо забрати половину східної України. Росія чекає на пропозицію від США та на момент, коли її запросять за стіл переговорів», – пояснює Петренко.

Експерт: у Путіна залишилося лише два варіанти, як привернути до себе увагу ТрампаСпівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки припустив, із чим може бути пов'язана нова ескалація на Донбасі.

Таким чином, підкреслює він, РФ отримує можливість диктувати власні умови, відмовлятися від поступок та залишатись у грі.

«За фактом Росія вже змогла такими маневрами «відрізати» частково те, що від неї вимагають, – повернути Крим. Звичайно, заяви дипломатичні ми чуємо, але конкретних дій, планів і строків ніхто не називає. Завдяки військовій активності в Сирії, ескалації на Донбасі, Росія фактично прибрала з політичного дискурсу питання про повернення Криму. Можливо, зараз аналогічно будуть підняті ставки, аби на щось «закривалися очі» та піднімалися конкретні питання, що вигідні Росії», – підсумовує Петренко.

Напередодні МЗС Німеччини закликав до виконання Мінських угод, щоб уникнути ескалації з подальшими жертвами з боку цивільного населення та продовження застою в політичному процесі.

Тим часом, за даними групи ІС, бойовики готують провокації на Донбасі та почали перекидати реактивні системи залпового вогню «Смерч».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: