Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень екшену

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

У ці дні депутати Семенченко і Соболєв билися з міліцією на Майдані, депутат Артеменко потрапив в опалу через свою непристойну пропозицію Дональду Трампу, депутат Білецький обіцяв розпустити Раду явочним порядком, депутат Лещенко звинувачував Президента у спробі тиску на НАБУ, депутат Гончаренко був викрадений старим недругом, а депутат Савченко поїхала до Донецька. Словом, парламент був при ділі – шкода, що не при законотворчому.

Бійки на Майдані

Треті роковини розстрілу Майдану: головні невиконані обіцянки політиківУ треті роковини кривавих подій Революції гідності «Слово і Діло» пригадує невиконані обіцянки постмайданної влади.

Річницю найважчих подій Майдану окремі політики вирішили відзначити бійками на ньому. На 19 число було заплановано «віче» в підтримку блокади Донбасу, яке відвідали кілька тисяч мітингувальників. Проблеми почалися, коли поліція затримала комбата-добровольця Кохановського, а депутати Семенченко і Соболєв спробували прорватися через кордон міліції на вулиці Інститутській, щоби встановити намет протестувальників ближче до Адміністрації Президента. Після певної штовханини їх усе ж пропустили. У підсумку учасники протесту успішно провели свою акцію... але, незважаючи на заяви про готовність до безстрокового протесту, вже до початку робочого тижня розійшлися навіть останні мітингувальники. Навіщо було штовхатися з поліцією та намагатися встановити намет там, звідки в результаті самі ж пішли, так і залишилося загадкою.

Андрій Артеменко: нова сумна зірка

Ще минулої неділі, 19 лютого, «Нью-Йорк Таймс» опублікувала матеріал, у якому говорилося: президенту США Дональду Трампу запропонували новий план для примирення України та Росії. Його нещодавно звільненому раднику Трампа Флінту передав український парламентар-«радикал» Андрій Артеменко. Серед іншого, план передбачав:

  • передачу Криму в оренду Росії на 50 років. За гроші…

  • які пішли б на відновлення Донбасу після виведення російських військ;

  • позаблоковий статус України та її вихід із Мінського процесу;

  • зняття санкцій із РФ після всього перерахованого вище.

Новина викликала величезний скандал. Артеменка одразу ж виключили з фракції РПЛ і захотіли бачити в Генеральній прокуратурі. Найближчим часом нардеп повинен буде кілька разів відвідати слідчого.

Націоналісти ставлять ультиматум

22 січня прихильники націоналістичних партій – «Свободи», «Правого сектора» й «Національного корпусу» – об'єдналися заради проведення в центрі Києва маршу на кілька тисяч чоловік. Кінцевою точкою їх маршруту була Верховна Рада, де нардеп Андрій Білецький від їхнього імені зачитав вимоги до влади – розірвати дипломатичні відносини з Росією, припинити співпрацювати з МВФ, продовжити мораторій на продаж землі, продовжити блокаду Донбасу та ухвалити закон про імпічмент президента. Обіцяли, якщо щось піде не так, розпустити Раду в явочному порядку. Не схоже, втім, щоб її завсідників це сильно налякало.

Битва за НАБУ

23 лютого під куполом Ради розгорнулася неабияка боротьба. Річ у тім, що цього дня парламент повинен був призначити одного з трьох аудиторів для перевірки роботи Національного антикорупційного бюро (двох інших обирають Президент і прем'єр). Спочатку передбачалося, що будуть голосувати за кандидатуру предстваника департаменту юстиції США Роберта Сторча. Однак замість нього парламенту запропонували голосувати за раніше невідомого більшості нардепів британського аудитора на ім’я Найджел Браун, який, на подив, якраз опинився в ложі гостей. І, як не дивно, не зміг пояснити, хто ж його туди запросив. Виникла суперечка. Частина депутатів, включаючи екс-журналіста Сергія Лещенка, звинуватили своїх колег у тому, що спроба поставити на голосування кандидатуру Брауна – інтрига пропрезидентських сил, які намагаються отримати контроль над Антикорупційним бюро через можливість звільнити його директора за результатами аудиту.

Як би там не було, в результаті голосування було зірване.

Викрадення Гончаренка

Викрадення Гончаренка: суд заарештував одного з підозрюванихОдин з фігурантів справи про викрадення народного депутата від Блоку Петра Порошенка Олексія Гончаренка Анатолій Слободянник проведе під вартою як мінімум два місяці.

23 лютого невідомі викрали в Києві народного депутата Олексія Гончаренка – так, того самого, який недавно розмальовував німецьке посольство. Втім, уже до кінця дня його звільнила СБУ. Це таки виявилася помста, але не з боку ображених німців. Відповідно до заяв Служби безпеки, їм явно було відомо, що Гончаренка збирається викрасти й покалічити депутат Лиманської райради від «Опоблоку» Олександр Кушнарьов. Той начебто звинувачував Гончаренка в організації спалення одеського Будинку профспілок, де загинув його, Кушнарьова, син – один із лідерів донецьких антимайданівців. За версією СБУ, Гончаренко сам погодився виступити в ролі наживки, завдяки чому злочинців вдалося затримати.

СБУ викриває

У ці дні СБУ не тільки рятувала нардепів, а й шукала шпигунів. Так, глава служби Василь Грицак заявив: Росія підкуповувала українських громадських діячів для просування ідей федералізації України. В принципі й не секрет, але цього разу були озвучені конкретні назви організацій – «Галичина» (у Львівській області), «Закарпатський край», «Одеса за порто-франко», «Соціальне Запоріжжя», «Слобожанщина», «Громадська рада Дніпропетровщини», «Бессарабська республіка Буджак». Грицака підтримав генпрокурор Юрій Луценко, пообіцявши, що всі ці люди скоро постануть перед судом. Подивимося.

Савченко в Донецьку

На початку тижня народний депутат Надія Савченко знову нагадала про себе, заявивши про зняття з себе депутатської недоторканності. Приклад хороший, але безглуздий: українське законодавство не передбачає відмови від недоторканності за власним бажанням, так що юридично Надію правоохоронним органом чіпати все ще не можна.

Чи має юридичні наслідки відмова від депутатської недоторканності?Експерт «Слова і Діла» Олександр Москалюк розповів, чому заява нардепа Надії Савченко не позбавить її недоторканності.

А вже хочеться. Річ у тім, що Савченко цього тижня вирушила в Донецьк – за її власною заявою, домовлятися про звільнення полонених. У поїздці її супроводжував парламентер Володимир Рубан, афілійований з «Українським вибором» Віктора Медведчука.

З огляду на те, що не ясно, як нардеп перетнула лінію розмежування, а також те, що в неї не було повноважень для переговорів із терористами, тепер із нею хоче поспілкуватися СБУ.

Бої на лінії розмежування

Ініціатива Савченко виглядає ще сумнівніше, якщо врахувати, що якраз зараз на фронті відбувається явне загострення. За окремими повідомленнями, по українських позиціях у районі Авдіївки працюють навіть 203-міліметрові російські артустановки «Піон», чого не було вже дуже довго. Українська сторона стримує відповідь. Терористи, втім, стверджують, що чи то українські військові, чи то бійці «Правого сектора» зайняли фільтрувальну станцію між Авдіївкою та Ясинуватою, загрожуючи водопостачанню кількох населених пунктів. За словами прес-центру АТО, ця заява не відповідає дійсності та є провокацією.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: