Відкритий ринок землі в Україні: вільний продаж чи дерибан?

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Ситуація зараз не зовсім сприятлива, хоча, безумовно, має бути ліберальна система ринку землі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак, аналізуючи вимогу МВФ до України ухвалити закон про ринок землі вже в травні 2017 року.

«В першу чергу потрібно створити земельний банк, тобто установу, яка управляє землею. Має бути закон. Друга позиція – чистий обіг землі фактично призведе до монополізації. Вхід до цього ринку для людей, що закінчили якісь профільні ВНЗ, мають практику, але не мають грошей, закритий», – розповідає Ганущак.

Всі приклади того, як на заході працює ліберальний ринок, нам не підходять. Так, на Заході береться кредит на землю, але це 1%. Що робити, якщо в нас ставка 20%?

«За таких ставок кредиту неможливо його віддати. Держава однозначно не буде погашати відсотки за кредитом – занадто дороге задоволення. Відкриття ринку землі стикається саме із цими проблемами», – наголосив експерт.

«Найважливіше – мають бути дуже ретельно виписані умови, за яких земля забирається, та обмеження щодо суб'єкта, який купує», – наголосив Ганущак.

При цьому, додав він, окремим блоком ідуть політичні проблеми. Голоси можуть знайти, якщо будуть виконані хоча б вищеназвані умови.

Земельні магнати серед мерів українських містСеред міських голів обласних центрів України портал "Слово і діло" визначив найбільших землевласників.

Також, на його думку, цілком імовірно, що можуть бути подані окремі законопроекти, щоб вирішувати ситуацію поступово.

«Проблеми мають вирішуватися по черзі. Є чисто політичний момент, який полягає в тому, щоб вийти та урочисто сказати: все, можна продавати. Але є й ціла низка речей, які робляться поступово. Слід врахувати, що перехідні положення достатньо складні. Ринок може відкриватися поступово: обмеження в площі, в суб'єкті, в часі. Все це необхідно, щоб ринок одразу ж не обвалився. В такому варіанті є можливість просуватися», – проаналізував Юрій Ганущак.

Нагадаємо, Верховна Рада продовжила мораторій на купівлю-продаж землі до 1 січня 2018 року. В Мінагропроді заявили, що економіка України щорічно недоотримує $3,3 млрд в результаті дії мораторію на продаж земель сільгосппризначення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: