Експерт: Путін не може собі дозволити виконати головну умову США

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Найближчими місяцями можна очікувати спроб США порозумітися з Росією, а отже, ймовірність ескалації на Донбасі не виключена. Однак через певний час Вашингтон зрозуміє, що спроби домовитися з Москвою — марна справа.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, геополітик Юрій Буздуган, аналізуючи перспективу зовнішньополітичних відносин між США та РФ і їхній вплив на Україну.

«Цілком імовірно, що нова адміністрація США спробує залагодити стосунки з Росією мирним дипломатичним шляхом. Зараз ми перебуватимемо саме на цьому етапі. Це означає більш агресивну позицію Росії. Авдіївка була яскравим прикладом того. Не тому, що американці дали Росії карт-бланш стріляти, а просто тому, що росіяни не знають інших інструментів продемонструвати свою силу», – розмірковує експерт.

Як РФ може продемонструвати свою «крутість»? Тільки ескалацією агресії проти України. Поки що ми спостерігаємо саме це, але нічого з цього не вийде. Путін не може собі дозволити виконати головну умову США.

«Найголовніша вимога Вашингтону — це те, що Росія має увійти в міжнародне правове поле. Перш за все, це означає повернення Україні Криму», – наголошує він.

На думку Буздугана, не виключено, що слід очікувати певного періоду, коли американці спробують домовитися, а Росія демонструватиме свою «крутість».

«Як правило, такі спроби займають до року. Для України це може супроводжуватись ескалацією на Донбасі, можливо, в інших регіонах», – припускає експерт.

Експерт: у Путіна залишилося лише два варіанти, як привернути до себе увагу ТрампаСпівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки припустив, із чим може бути пов'язана нова ескалація на Донбасі.

Наслідком, за його словами, може бути розуміння адміністрацією Трампа того, що Росія не має наміру повертатися до міжнародного правового поля та перехід від спроб домовитися до протистояння.

«США може через певний період дійти до позиції, яку свого часу озвучив прем’єр Британії Девід Кемерон – «досить проводити політику умиротворення, агресора зупиняють за будь-яку ціну», – резюмує Буздуган.

Як відомо, новий голова Пентагону закликав американських дипломатів говорити з РФ із позиції сили та забезпечити захист на той випадок, якщо Кремль захоче діяти всупереч міжнародному праву.

У Білому домі закликали Росію повернути Крим під контроль України та заявили, що не скасують санкції доки росіяни не залишать півострів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: