Місцеві легенди України: боротьба з контрабандою на Закарпатті

Читать на русском

Закарпаття – один із тих регіонів України, що вже давно є Меккою для міжнародних контрабандистів. Саме тут не одне десятиліття поспіль незаконно перетинають кордон найрізноманітніші товари. У 1989-1991 роках основною статтею протизаконного промислу були товари широко вжитку, що везлися з УРСР до Румунії, Чехословаччини й Угорщини; у 1991-1997 роках товари масово стали везти вже в Україну (одяг, взуття, електроніку, бакалію, кондитерські вироби й товари широкого вжитку зі Словаччини й Угорщини); у 1997-2005 роках з України до Румунії, Словаччини й Угорщини стали масово везти в обхід митниці алкоголь, тютюнові вироби та автомобільне пальне. На сьогодні основним видом контрабанди на Закарпатті є сигарети.

У кількості документів із протидії контрабанді в Україні, ухвалених на різних рівнях і в різні періоди, легко загубитися, проте, на жаль, на масштаб проблеми вони досі вплинути не змогли. Наприклад, лише в 2000 році Україна долучилася до Міжнародної конвенції про взаємну адміністративну допомогу у відверненні, розслідуванні та припиненні порушень митного законодавства та ухвалила програму дій, спрямованих на підтримання режиму державного кордону, розвиток Прикордонних військ і митних органів до 2005 року. За два роки була ухвалена «Програма протидії контрабанді та захисту внутрішнього ринку на 2002-2005 роки», а ще через 3 роки – державна програма «Контрабанді – стоп», що діяла в 2005-2006 роках.

У 2008-му світ побачила «Програма боротьби з контрабандою та порушенням митних правил на 2008-2009 роки», а в 2013-му – регіональна програма боротьби з контрабандою, оргзлочинністю і корупцією, термін дії якої обмежувався 2013-2015 роками. На її реалізацію з Бюджету було виділено 3,4 млн грн. Проте вже в липні 2015 року саме на підґрунті цього протизаконного бізнесу в Мукачеві відбулася перестрілка за участі бійців «Правого сектору» та місцевих правоохоронців. Після того, як у ній загинули 2 людини та були поранені 14, керувати областю призначили Геннадія Москаля, що на той момент обіймав іншу відповідальну посаду – голови Луганської військово-цивільної адміністрації.

Посівши крісло губернатора, Москаль одразу ж заявив, що головними його завданнями на Закарпатті стануть боротьба з контрабандою та наведення ладу в регіоні. У 2016 році там створили 20 мобільних груп у складі представників ДФС, Прикордонної служби та поліції, метою роботи яких є запобігання та виявлення порушень на митниці; запустили чергову регіональну програму боротьби з контрабандою вартістю майже 12,76 млн грн; направили до області співробітників СБУ і спецпідрозділу з боротьби з контрабандою ДФС. І навіть після цього Москаль наприкінці минулого року змушений був констатувати: системна контрабанда сигарет через кордон у Закарпатській області поновилася.

Що ж до зареєстрованих «Словом і Ділом» обіцянок, що стосуються боротьби із цим негативним явищем, можна відзначити заяви екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про притягнення до відповідальності мукачівських правоохоронців, причетних до контрабанди (не виконано), голови області Москаля – про підготовку законопроекту щодо відновлення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів (виконано) і прем’єр-міністра Володимира Гройсмана – щодо вимоги до СБУ та НАБУ перевірити всі відомі факти щодо контрабанди на Закарпатті (виконано).

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» розповідало про іншу болючу проблему регіону – паводки. Крім того, в рамках дослідження найвідоміших регіональних проблем України портал підготував аналітику щодо проблеми з вивезенням сміття у Львові.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: