НБУ підвищив прогноз інфляції на поточний рік

Читать на русском
Рішення уряду підвищити мінімальну зарплату позначиться на рівні інфляції як безпосередньо через збільшення споживчого попиту населення, так і опосередковано – через інфляційні очікування українців.

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 14% для нівелювання інфляційних ризиків, одночасно підвищивши прогноз зростанню цін у поточному році з 8% до 9,1% за рахунок зростання мінімальної заробітної плати з 1600 до 3200 грн на місяць із 1 січня 2017 року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ з посиланням на відповідне рішення, передає «Слово і Діло».

«Це рішення уряду позначиться на рівні інфляції як безпосередньо через збільшення споживчого попиту населення, переважно на виробничі товари, та собівартість продукції, так і опосередковано – через інфляційні очікування українців», – йдеться в тексті рішення.

Водночас регулятор очікує інфляцію в межах встановленого раніше орієнтира – 8% +/-2 процентних пункти (п. п.) в 2017 році й 6% +/- 2 п. п. в 2018 році.

Економіст пояснив, що спровокує різкий стрибок інфляції в УкраїніЕкономіст пояснив, що насправді може спровокувати зростання інфляції в Україні та чи впливає на цей показник підвищення мінімальної зарплати.

Нацбанк відзначає, що тренд на зниження інфляції буде забезпечений за рахунок стриманої монетарної та фіскальної політики, а також завдяки істотному скороченню темпів зростання адміністративних тарифів.

Раніше в НБУ заявляли, що підвищення мінімальної зарплати позитивно вплине на зростання українського ВВП – до 0,5%, але збільшить інфляцію на 1%.

Український бізнес також погіршив інфляційні очікування з 13,8% до 16,2% на кінець 2017 року в зв'язку з волатильністю обмінного курсу й підвищенням доходів населення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: