Відтермінування пенсійної реформи та зняття недоторканності з Пашинського. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Поки українці оговтуються від заяв Надії Савченко щодо Криму (що «випадково» збіглися з думками олігарха Віктора Пінчука, чий сніданок у Давосі відбувся в четвер) та стежать за розгортанням скандалу навколо в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, країна пожинає плоди популістських заяв членів уряду, озвучених ними ще на початку їхньої роботи в Кабміні, та парламентської метушні чергового пленарного тижня Ради. Словом, простору для заяв і обіцянок цей тиждень дав чимало, про них і поговоримо в цьому матеріалі.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Рева обіцяє, що пенсійна реформа буде запущена з січня 2017 рокуСказано 23 травня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Рева і пенсійна реформа

«Я вважаю, що поразкою стало те, що ми не змогли провести цього року пенсійну реформу. Нам просто не вистачило ресурсу. Тобто ми планували все-таки не тільки реформи в системі оплати праці. Наш обов’язок зробити це далі, так щоб пенсійна система була справедливою», – виправдовувався у грудні 2016 року в ефірі одного з телеканалів міністр соцполітики Андрій Рева. Старт пенсійної реформи з 1 січня 2017-го він пообіцяв ще у травні минулого року. Проте ця справа виявилася складнішою, ніж вочевидь передбачав чиновник. За його словами, річ у впорядкуванні питання з мінімальною заробітною платою. Саме вона, якщо вірити Реві, завадила його відомству видати на гора остаточний варіант реформи, що досі не представлений. Передбачається, що Верховна Рада побачить його не раніше березня. А це значить, що далі буде...

«Укрзалізниця» спотикання

Цього тижня Кабінет міністрів, як відомо, пішов на радикальний крок: перепідпорядкував ПАТ «Укрзалізниця» собі, усунувши посередництво у вигляді Міністерства інфраструктури. Відомо, що між главою УЗ Войцехом Бальчуном та міністром Володимиром Омеляном, який і привіз поляка в Україну, виникли розбіжності. Справи в ПАТ давно бентежили суспільство, а надто – опозицію, для втрачати такий привід для самопіару було б нерозумно. Власне, так і подумали в «Опоблоці», заявивши, що створять парламентську тимчасову слідчу комісію для перевірки «Укрзалізниці». Через недбалість керівництва існує ризик закриття низки залізничних підприємств, а цього так залишати не можна, запевняв в середині жовтня Олександр Вілкул. Запевняв, але протягом трьох місяців обіцяної ТСК так і не створив.

Впорядкування депутатських запитів

До невдах тижня приєднався і народний депутат Мустафа Найєм, який свого часу підняв досить важливу, особливо для преси, тему, як створення єдиного ресурсу, що дозволив би систематизувати всі без винятку депутатські інформаційні запити і звернення, а також отримані відповіді на них. Це би значно полегшило роботу і журналістам, і самим законотворцям. Наразі подібний реєстр існує на сайті Верховної Ради, проте він не досконалий. Однак Найєму не вистачило року (адже обіцянка датована ще 12 січня 2016-го), аби реалізувати свій намір: ані самого ресурсу, ані відповідного законопроекту (який він як парламентар теоретично міг би використати для реалізації проекту) нардеп так і не створив.

Топ-3 виконаних обіцянок

Економічне планування від Тарути

Народний депутат Сергій Тарута 17 січня презентував серед бізнесменів та науковців доктрину економічного зростання країни власного авторства. На оптимістичний погляд нардепа-олігарха, її дотримання дозволить Україні досягти різкого економічного зростання із ВВП на рівні 500 млрд дол., впровадженням інституційних реформ і розвитком бізнесу. Наскільки відповідає реальності такий погляд на майбутнє і чи готовий Тарута реалізувати написане – питання. Але обіцянка отримала статус «виконано».

Великий аудит у Миколаєві

Балотуючись у мери Миколаєва восени 2015 року, Олександр Сєнкевич одним із пунктів своєї передвиборчої програми зазначив проведення повного аудиту комунальної власності міста, а також оприлюднення його результатів. 14 січня голова обласного центру відзвітував про закінчення інвентаризації муніципального майна та навів деякі цифри. Тепер миколаївці знають, скільки в їхньому місті комунальних підприємств, нерухомого майна, транпсортних засобів та об’єктів інфраструктури. Деталізувати цю інформацію в мерії планують шляхом створення спеціального веб-порталу, що нині перебуває в розробці.

Нова тролейбусна лінія для Сум

Ще одна мерська передвиборча обіцянка отримала статус виконаної цього тижня. Йдеться про заяву міського голови Сум Олександра Лисенка, який восени позаминулого року обіцяв, що, після переобрання градоначальником побудує тролейбусні лінію на вулиці Прокоф’єва. Пілотний запуск нового транспорту вулицею відбувся ще 1 грудня минулого року, 11 січня тролейбуси почали курсувати вулицею на постійній основі, а 18-го Лисенко навіть особисто проїхався новим маршрутом.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Безневинно недоторканний

На питання про те, чи буде Пашинський чинити опір, якщо прокуратура раптом запропонує зняти з нього недоторканність у зв’язку зі справою, відкритою за передноворічним інцидентом за його участі (коли депутат, нібито захищаючись, прострелив ногу нетверезому громадянину В’ячеславу Хімікусу), він відповів, що робити цього не збирається. «Якщо у прокуратури буде необхідність у тому, щоб знімати недоторканність, я не буду цьому перешкоджати, але я хочу підкреслити, що я більше всіх зацікавлений у тому, щоб слідство було проведене об’єктивно і безпристрасно», – сказав Пашинський і навіть заявив, що звернувся до генпрокурора з проханням оприлюднити фрагменти паралельного допиту за його справою. Поки підстав сумніватися в щирості Пашинського у «Слова і Діла» немає, але він не перший нардеп, який заявляє, що не боїться зняття недоторканності. Майже всі попередні, хто це говорив і таки накликав на себе гнів ГПУ, вже давно за межами України. Виключенням став хіба що «радикал» Ігор Мосійчук, якого всіма правдами й неправдами «відмазали» однопартійці.

Данилюка – у відставку!

Саме цього обіцяє домагатися народний депутат від «Радикальної партії» Віктор Галасюк, якщо пункт про зобов'язання української сторони утриматись від створення експортно-кредитного агентства у 2017 році не буде виключено з меморандуму, підписаного нашою країною та МВФ. Галасюк планує судитися з урядом і зробити все, щоб із посади пішов відповідальний за це міністр (тобто глава Мінфіну Олександр Данилюк) та інші причетні до меморандуму урядовці.

Охорона дніпровських лікарень

Мер Дніпра Борис Філатов нещодавно потрапив до лікарні швидкої допомоги і вжахнувся тому, що він там побачив. Як запевнив сам чиновник, хвилюватися за його здоров’я не варто, а от безпека медзакладів та їхніх працівників таки справді викликає занепокоєння. «У приймальному покої сплять бомжі, яких привозить сюди поліція. У медсестри розбита рука. Уламком швабри. Алкаш напав. Поліція, навпаки, не приїхала. Ну і вхідні двері. Намагався стільцем виламати буйнопомішаний», – описав у своєму Facebook враження від візиту на «швидку» дніпровський мер, проілюструвавши пост відповідними фото. І додавши резюме: «На наступній сесії ухвалимо муніципальну програму охорони лікувальних закладів».

Аліна Костюченко, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: