Війни антикорупціонерів: експерт пояснила, що не можуть поділити НАБУ та САП

Читать на русском
Ганна Малкінаполітичний експерт

За останні два роки було створено занадто багато інституцій, спрямованих на боротьбу з корупцією.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний експерт Анна Малкіна, аналізуючи інформацію про те, що генпрокурор Юрій Луценко отримав від НАБУ листа з проханням притягнути до відповідальності Назара Холодницького.

«Проблема полягає в тому, що новостворені антикорупційні органи мають нечітке розділення компетенцій та повноважень. Відповідно, таке перетягування каната свідчить про процесуальну невизначеність, наслідком якої стає протистояння НАБУ та САП. Потрібно, щоб на законодавчому рівні вони були розведені», – пояснює експерт.

Другий момент, наголосила вона, полягає в тому, що вже традиційно на пострадянському просторі постійно відбуваються протистояння між силовими структурами.

Холодницький про зв'язки з Порошенко: «таємних вечерь» в АП не булоКерівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що ніколи не отримував жодних вказівок з АП щодо розслідувань виробництв.

«У нас така традиція завжди проявлялася в протистоянні між СБУ та МВС», – додала Малкіна.

«Річ у тім, що в цьому контексті все більше буде актуалізоване питання про створення антикорупційного суду. Проблема ж не лише в тому, щоб розслідувати корупційні справи та притягати до відповідальності корупціонерів. Щоб весь цей ланцюг працював нормально, потрібна судова інстанція, яка була б незалежною від судової гілки влади», – аналізує Малкіна.

Як підкреслила експерт, до моменту заснування антикорупційного суду необхідний чіткий розподіл повноважень та компетенцій між антикорупційними органами, які створені, щоб мати шанс довести корупційні справи до логічного завершення.

Додамо, що в НАБУ не розкрили поробиці, які саме звинувачення висунули проти Назара Холодницького. Юрій Луценко підтвердив, що між НАБУ та САП «відбуваються тертя». При цьому він наголосив, що не збирається ставати частиною протистояння двох антикорупційних структур.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: