Відмова від проведення «Євробачення»: прецеденти в історії конкурсу

Читать на русском

У разі невиконання Україною вимог щодо організації «Євробачення-2017» пісенний конкурс може пройти в Росії. Таку заяву нещодавно зробила народний депутат Вікторія Сюмар, коментуючи затягування Верховною Радою ухвалення законопроекту №5319, що передбачає державні закупівлі для проведення конкурсу. Розглядати питання про країну-господаря конкурсу Європейська мовна спілка буде завтра, 3 грудня.

Стверджуючи, що право проведення «Євробачення-2017» можуть передати Росії, депутат має рацію: відповідно до умов конкурсу, у разі неспроможності країни-переможниці організувати захід, право на його проведення отримує країна, що на попередньому «Євробаченні» набрала найбільше балів. При цьому, це має бути обов’язково європейська країна. Таким чином, Австралія, чия представниця на минулорічному «Євробаченні» в Стокгольмі посіла друге місце, не може претендувати на це право, тож воно переходить до володарки третього місця – Російської Федерації.

Прецеденти проведення конкурсу не в тій країні, що його виграла, в європейській історії вже траплялися неодноразово. Так, Велика Британія, не будучи переможцем «Євробачення», 4 рази проводила конкурс замість країни-переможниці: у 1960, 1963, 1972, 1974 роках. Зазвичай причиною відмови від проведення конкурсу біли фінансові труднощі або відсутність інфраструктури. Одного разу конкурс замість країни-переможниці провели Нідерланди: у 1980 році телевізійна трансляція «Євробачення» переходила на кольоровий формат, витрати на який не зміг собі дозволити тріумфатор попереднього конкурсу Ізраїль, до того ж, дата його проведення збіглася з Днем пам’яті полеглих у війнах Ізраїлю.

Нагадаємо, у пісенному конкурсі «Євробачення» наступного року планують взяти учать рекордна кількість країн-учасниць – 43. Від участі не відмовилась і Росія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: