Експерт розповів про ризики виникнення сепаратистських рухів та альтернативу «Мінську»

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

В Україні немає воєнного стану й про відкриту повномасштабну війну говорити не доводиться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про те, що альтернативою Мінським угодам може бути лише військове рішення або відкритий наступ на РФ.

«В країні оголошена антитерористична операція, а не військовий стан, і в нашому випадку є лише один варіант вирішення ситуації на Донбасі – мінський варіант. Цей факт уже визнали навіть на рівні західної дипломатії», – аналізує політолог.

Безумовно, як зазначив експерт, потрібно врахувати та зрозуміти той факт, що в Донецькій і Луганській областях хочуть особливого статусу, але це стане детонатором нових сепаратистських рухів у різних областях.

«Наприклад, на Закарпатті сильні проугорські, прословацькі погляди, у Львові, Івано-Франківську – пропольські, в Одеській області румуни мають високий рівень підтримки», – підкреслив він.

У цьому контексті, на його думку, вкрай важливо провести децентралізацію влади, щоб 80% повноважень залишалися на місцях.

Українці хочуть мирного неба над головою й у нас є лише один варіант для цього – Мінський процес.

При цьому, як пояснив експерт, не варто вважати «Мінськ» способом заморозити конфлікт.

«Заморожування ситуації дійсно можливе, але лише в тому разі, якщо правлячі партії не погодяться дотримуватися тих політичних зобов'язань, які взяла на себе Україна в рамках Мінського процесу», – додав він.

Нагадаємо, минулого року Президент України Петро Порошенко заявив, що Мінські домовленості – це мирний план, який обов'язково буде виконаний.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: