Експерт пояснив, навіщо «санкційний» Сурков приїжджав до Берліна

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Приїзд Суркова на переговори «нормандської четвірки» - це швидше виняток із правил, але його не можна назвати несподіванкою, оскільки сторони до початку зустрічі погоджують списки тих, хто бере участь.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, аналізуючи факт приїзду Владислава Суркова на зустріч «нормандської четвірки» в Берліні, попри те, що він перебуває в санкційному списку ЄС.

«Безумовно потрібне важливе обґрунтування, щоб ту чи іншу людину впустили в країну. Зрозуміло, що, швидше за все, як один із моментів попередніх переговорів, було те, що, якщо Суркова не буде, то, відповідно, і делегація РФ може не приїхати. Імовірно, це виняток на один в'їзд для участі в конкретних переговорах», – міркує він.

Експерт: одне з геополітичних очікувань Путіна – зміна «нормандської четвірки»Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки розповів про перспективи «нормандського формату».

Крім того, як підкреслює експерт, Сурков давно включений у переговорний процес щодо Донбасу та краще за інших знає ситуацію.

«Сурков повністю вповноважений вести цей діалог і стежити за ситуацією на пострадянському просторі – як в Абхазії, так і в Україні. Без нього було б проблематично російській стороні виробляти та тримати певну позицію», – пояснює політолог.

Крім того, додає він, це вкотре раз підтверджує негласну присутність на «нормандських переговорах» США, з огляду на те, що раніше була зустріч Суркова з Нуланд, хоча потрібно розуміти, що й Президент України не може озвучувати там свою власну позицію.

«Порошенко захищає не тільки Україну, а й озвучує узгоджену позицію з Америкою», – резюмує Бондаренко.

Нагадаємо, Суркову заборонили в'їжджати до ЄС і США у 2014 році, після анексії Криму. А в листопаді 2015-го ватажок «ДНР» Олександр Захарченко відкрито заявив, що Сурков надавав підтримку сепаратистам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: