Ізраїль допускає екстрадицію Ставицького в Україну, – Луценко

Читать на русском
Екс-міністра Едуарда Ставицького екстрадують в Україну за умови, що він буде відбувати покарання в Ізраїлі.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко обговорив з владою Ізраїлю можливість екстрадиції колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості часів екс-президента Віктора Януковича Едуарда Ставицького.

Про це повідомила прес-секретар Луценка Лариса Сарган в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Був підписаний меморандум про спільні дії. Ми робимо акцент на пошуку грошей української мафії. За нашою інформацією, ці гроші далеко не в Ізраїлі, але, тим не менш, ізраїльські фахівці – і чинні, й у відставці – пропонують нам допомогу в цьому питанні, і було б нерозумно нею не скористатися», – сказав Луценко.

Головне питання, яке він обговорив з ізраїльськими чиновниками, було питання екстрадиції Ставицького.

«Головне питання у нас було відносно колишнього міністра енергетики уряду Януковича пана Ставицького, який прийняв в Ізраїлі прізвище Розенберг. За матеріалами нашої справи, ми підозрюємо його в незаконному виділенні землі під резиденцію державної мафії – «Межигір'я». Збитки склали близько 50 мільйонів доларів. Ставицький оформлював всі темні оборудки. Ми спочатку подали в Ізраїлі документи для оголошення йому підозри, а в червні – документи на його екстрадицію. Через МЗС я обговорював з колегами робочі моменти у цьому процесі. Ми були б згодні і з тим, щоб суд проходив в Ізраїлі. Але це дуже клопітка справа з викликом свідків та іншими юридичними процедурами», – зазначив генпрокурор.

За словами Луценка, прохання української сторони буде уважно розглянуто правоохоронними органами Ізраїлю.

«Я побачив повне взаєморозуміння з ізраїльської сторони. Ця процедура залежить не тільки від Генпрокуратури та Мін'юсту, а й від пана Ставицького-Розенберга, від судової системи та інших факторів. Ізраїльські колеги говорять нам про можливість екстрадиції за умови гарантії можливості відбування терміну покарання паном Ставицьким-Розенбергом в Ізраїлі. Це абсолютно не проблема для нашої країни. Також я вважаю можливим запропонувати Ставицькому і угоду зі слідством, положення про яке вже законодавчо оформлено в Україні. Це не позбавить його від покарання та конфіскації, але може зменшити термін у разі співпраці зі слідством і скоротить процедуру. Нам потрібен позитивний сигнал в цьому питанні. Він буде примусовим для пана Ставицького, це буде крок з його боку? М'яч на його боці поля», – зазначив Луценко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура України направила Ізраїлю запит щодо видачі екс-міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: