Експерт назвав причину, яка змусить владу знизити тарифи

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Зараз населення ще не відчуває навантаження, оскільки оплати за опалення практично немає. Тож про наслідки для уряду Гройсмана дізнаємося восени.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, аналізуючи тарифну політику уряду та її наслідки.

«Уряд Гройсмана, ухваливши одне зі своїх перших рішень (замість того, що вимагав МВФ, а саме – підняти тарифи на газ до рівня 75% від ринкової, відразу підняв на 100%), тим самим заклав бомбу уповільненої дії, яка спрацює восени-на початку зими цього року», – констатує Гончар.

Як відзначив експерт, оскільки це уряд Гройсмана-Порошенка, цілком можливий такий сценарій: прем'єром доведеться пожертвувати заради розв'язання проблеми, але фундаментально ситуацію це не змінить.

«В умовах зубожіння населення, неадекватної економічної політики влади, війни, яка триває, робити такі речі безглуздо. Такі підходи можна й потрібно застосовувати за більш-менш благополучної економічної ситуації. Зараз це самогубство для влади», – вважає спеціаліст.

Проте експерт не виключає, що враховуючи популізм, що процвітає в нас, особливо коли порушиться тема перевиборів, влада може зробити маневр і знизити ціни на тарифи.

«Хоча з точки зору реформ, це не буде добрим кроком. Потрібно створювати конкурентний ринок і тоді справжній ринок відрегулює цю ціну», – наголосив він.

За його словами, інтерес з боку потенційних альтернативних гравців на ринку є, в тому числі іноземних, які могли б працювати на ринку.

«Однак монопольний статус головного гравця НАК «Нафтогаз» не дозволяє це зробити», – резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, 23 липня уряд Володимира Гройсмана пройшов межу перших 100 днів своєї роботи. В експертному середовищі до головних провалів Кабміну віднесли саме тарифну політику. Сам же прем'єр запевняє, що восени жодного «армагеддону та страшних рахунків не буде».

З першими підсумками роботи Кабміну Володимира Гройсмана можна ознайомитися в нашій інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: