Тарифи встановили не за формулою, а за домовленістю олігархів і Кабміну – експерт

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Насправді, немає достатніх аргументів для такої формули, що є геть не найкращим варіантом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм і ЖКГ Сергій Дяченко, аналізуючи заяву віце-прем'єр міністра Павла Розенка, який має намір звертатися до НКРЕКП з приводу формули «Роттердам +».

«В Україні зараз немає ринку вугілля, тому що більша частина видобутку відбувається на неконтрольованій території. Тому потрібна інша система ціноутворення, можливо, за витратами «+». Цей ринок потрібно регулювати інакше», – розповідає Дяченко.

На його переконання, не стільки грала роль формула розрахунку, скільки компроміс між олігархами, які постачають вугілля, та Кабміном.

«Вони домовилися, щодо такої ціни, а НКРЕКП просто підігнала під цю ціну формулу», – підкреслив експерт.

Мітинг під ВР: чи варто чекати тарифного бунту? ЕкспертНезалежний експерт поділився міркуваннями щодо маршу протесту, який ініціювали представники профспілок через підвищення тарифів.

Як припустив Дяченко, протест населення проти таких тарифів буде у вигляді неплатежів.

«Ми вже це проходили в 90-ті роки. Частина населення просто перестане сплачувати комунальні послуги», – зауважив спеціаліст.

На його думку, все робиться поспіхом і дуже непродумано, тому що ціни на енергоносії мають бути збалансовані.

«У нас був дуже недооцінений газ, а зараз він переоцінений щодо інших енергоносіїв. У енергетичному еквіваленті теплоносії мають бути рівноцінними. Допустимий дисбаланс, але ж не в рази, як у нас», – резюмував Сергій Дяченко.

Нагадаємо, що НКРЕКП удвічі підвищила вартість тепла для населення з 1 липня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: