Відсьогодні в Україні діє новий порядок оподаткування пенсій

Читать на русском
Новий порядок оподаткування пенсій, затверджений Верховною Радою 2 червня, набуває чинності сьогодні, 1 липня.

Сьогодні, 1 липня, набуває чинності новий порядок оподаткування пенсій в Україні.

Зокрема, у відповідній нормі, ухваленій Верховною Радою 2 червня, зазначається, що закон набуває чинності з першого дня наступного місяця після його публікації, повідомляє «Слово і Діло».

Так, відсьогодні держава оподатковує лише ті пенсії, розмір яких перевищує 10 прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність, у частині такого перевищення. Наразі йдеться лише про оподаткування пенсій розміром від 10740 грн.

Кабмін дав добро на виплату пенсій переселенцямУряд України ухвалив проект постанови «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам», яким регулюється своєчасне отримання пенсій та інших соціальних виплат переселенцями з Донбасу та Криму.

«Суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи Бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, в частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати», – зазначається в законі.

Втім, це положення не стосується пенсій, призначених учасникам бойових дій, і людей, на котрих поширюється дія статті 10 закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту».

Нагадаємо, віце-прем’єр-міністр Павло Розенко запевнив, що в проекті меморандуму з Міжнародним валютним фондом немає норми про підвищення пенсійного віку в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: